Google Nieuws

Google gaat media betalen voor artikelen

25 juni 2020 12:33 Aangepast: 25 juni 2020 12:54

Google heeft afspraken gemaakt met uitgevers om te betalen voor journalistieke artikelen. Google bereidt met de samenwerkingen en licentiebetalingen een eigen online nieuwsdienst voor, die later dit jaar gelanceerd zou moeten worden.

Met enkele Nederlandse mediabedrijven is Google nog in onderhandeling over de nieuwe online nieuwsdienst, meldt de Financial Times. "De gesprekken in Nederland zijn in een vergevorderd stadium, maar zijn nog niet afgerond." Om welke bedrijven het gaat, is nog niet bekend. 

In Duitsland gaat Google een samenwerking aan met de kranten Der Spiegel en Frankfurter Allgemeine Zeitung. In Australië gaat het om de uitgever van titels als InQueensland en InDaily en in Brazilië wordt samengewerkt met mediabedrijf Diarios Associados.

Volgens een Google-topman zal worden betaald voor 'kwaliteitsjournalistiek'. Er zijn geen financiële details gemeld. Google belooft dat de artikelen technische verbeteringen krijgen waardoor 'mensen dieper kunnen ingaan op complexe verhalen'. Ook kunnen gebruikers 'op de hoogte blijven en kennis maken met een scala aan verschillende interesses en onderwerpen'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google gaat zoekgeschiedenis nieuwe gebruikers automatisch wissen

Onder druk

Dit zal uitgevers helpen geld te verdienen met goede journalistieke verhalen, zegt het zoekbedrijf. Google stelt dat hoogwaardige journalistiek nu van groot belang is, gezien de coronacrisis en het wereldwijde debat rond racisme.

Google staat, net als Facebook, al jaren onder druk van nieuwsleveranciers en overheden over de omgang met nieuwsartikelen en de sterke grip op de markt van digitale advertenties. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google plaatst factchecks nu ook bij afbeeldingen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van