Hackerscollectieven

VS: 'Assange had banden met hackers Anonymous'

25 juni 2020 09:23 Aangepast: 25 juni 2020 11:14
Julian Assange in een gevangenisauto. (Archieffoto) Beeld © AFP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigd van samenwerken met de hackerscollectieven Anonymous en LulzSec. Dat maakte het ministerie donderdag bekend.

Volgens het ministerie gaf Assange de leider van LulzSec in 2012 een lijst met doelwitten die gehackt moesten worden. Het zou onder meer gaan om de Amerikaanse veiligheidsdiensten CIA en NSA.

De LulzSec-baas werkte op dat moment, volgens het ministerie, al samen met de FBI. Ook zou een hacker die voor beide collectieven werk verrichtte, gehackte data op WikiLeaks hebben gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet op borgtocht vrij, ondanks coronavirus

Uitlevering

Assange zit op dit moment vast in het Verenigd Koninkrijk. Dat land moet bepalen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en samenzweren om geheime informatie te achterhalen.

Volgens het ministerie wordt Assange niet van nieuwe misdrijven verdacht, maar zijn de beschuldigingen gepubliceerd en aan het dossier toegevoegd, om een vollediger beeld te schetsen van wat Assange deed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anonymous haalt website Trump offline: 'Verspreid geen haat'

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore