Grote events

Amsterdam test technologie voor veilige grote evenementen

23 juni 2020 17:48 Aangepast: 23 juni 2020 17:53
Beeld © ANP

Slimme technologie moet ervoor zorgen dat een groeiend aantal bezoekers in Amsterdam weer veilig en prettig naar musea, theaters en evenementen kan gaan.

De gemeente en onderzoeksinstituut TNO gaan meerdere oplossingen testen in en rond evenementenlocaties in samenwerking met de Johan Cruijff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musicalproducent Stage Entertainment.

Het gaat onder meer om apps die bezoekers en burgers 'real-time informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied en alternatieve routes en locaties bieden'. De organisaties willen ook simulaties gebruiken om de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers te bepalen.

Er wordt nagedacht over hoe geluid, licht of kleur mensen kunnen verleiden tot gewenst gedrag. Ook willen de organisaties looproutes verbeteren, zodat er minder contact is tussen bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Awakenings krijgt gratis virtueel festival

Eerder grote events houden

Het doel van de tests is dat grote evenementen door het inzetten van de technologie eerder plaats kunnen vinden. Het economisch herstel, onder andere in de sport- en culturele sector, zou zo versneld kunnen worden. Bewezen oplossingen kunnen op termijn ook landelijk ingezet worden, aldus de gemeente.

"We zijn een dichtbevolkte stad met normaal veel bezoekers, en niet de enige drukke stad in Nederland", zegt burgemeester Femke Halsema. "Het is goed dat gezamenlijk wordt onderzocht hoe we inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen helpen makkelijker 1,5 meter afstand te houden, zodat we iedereen meer vrijheid kunnen bieden." 

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van