Ransomware en phishing

'Schadebedrag door cybercrime enorm toegenomen'

22 juni 2020 16:59 Aangepast: 22 juni 2020 17:07

Wereldwijd daalt het aantal bedrijven dat schade ondervindt door cyberincidenten, zoals malware en ransomware. Maar het schadebedrag per incident groeit erg hard.

Dat blijkt uit een onderzoek van Forrester, schrijft het FD. De bijna 5600 respondenten, waarvan ruim 500 uit Nederland, hadden een gezamenlijke schade van maar liefst 1,6 miljard euro, zo'n 540 miljoen meer dan een jaar eerder.

Minder respondenten gaven aan aangevallen te zijn, maar de doorsnee schade per geval verzesvoudigde tot 51.000 euro.

'Gerichten aanvallen'

In plaats van met hagel te schieten, kiezen hackers er steeds meer voor om bedrijven gericht aan te vallen, zegt Yasin Chalabi, manager bij verzekeraar Hiscox, de opdrachtgever van het onderzoek. Vooral phishing neemt snel toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europol: grote toename cybercrime door coronavirus

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven procentueel minder medewerkers met kennis van cyberveiligheid hebben. Nederlandse bedrijven betalen vaker losgeld (16 procent versus 6 procent) nadat ze zijn getroffen door ransomware. "Dat doen vooral bedrijven die hun back-ups niet goed op orde hebben", aldus Chalabi.

Ransomware versleutelt bestanden die tegen betaling van losgeld weer kunnen worden vrijgegeven. Een incident met ransomware kost gemiddeld zo'n 827 duizend euro, terwijl een 'gewoon virus' slechts zo'n 438 duizend euro aan kosten met zich meebrengt, aldus Forrester. Het zwaarst getroffen bedrijf uit het onderzoek was in een jaar tijd zelfs ruim 45 miljoen euro kwijt aan gijzelsoftware.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online aangifte doen cybercrime voor het eerst mogelijk

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Een op vier Nederlanders slachtoffer van cybercrime'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van