Ga naar de inhoud
Ransomware en phishing

'Schadebedrag door cybercrime enorm toegenomen'

Wereldwijd daalt het aantal bedrijven dat schade ondervindt door cyberincidenten, zoals malware en ransomware. Maar het schadebedrag per incident groeit erg hard.

Dat blijkt uit een onderzoek van Forrester, schrijft het FD. De bijna 5600 respondenten, waarvan ruim 500 uit Nederland, hadden een gezamenlijke schade van maar liefst 1,6 miljard euro, zo'n 540 miljoen meer dan een jaar eerder.

Minder respondenten gaven aan aangevallen te zijn, maar de doorsnee schade per geval verzesvoudigde tot 51.000 euro.

'Gerichten aanvallen'

In plaats van met hagel te schieten, kiezen hackers er steeds meer voor om bedrijven gericht aan te vallen, zegt Yasin Chalabi, manager bij verzekeraar Hiscox, de opdrachtgever van het onderzoek. Vooral phishing neemt snel toe.

Europol:
Lees ook
Europol: grote toename cybercrime door coronavirus

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven procentueel minder medewerkers met kennis van cyberveiligheid hebben. Nederlandse bedrijven betalen vaker losgeld (16 procent versus 6 procent) nadat ze zijn getroffen door ransomware. "Dat doen vooral bedrijven die hun back-ups niet goed op orde hebben", aldus Chalabi.

Ransomware versleutelt bestanden die tegen betaling van losgeld weer kunnen worden vrijgegeven. Een incident met ransomware kost gemiddeld zo'n 827 duizend euro, terwijl een 'gewoon virus' slechts zo'n 438 duizend euro aan kosten met zich meebrengt, aldus Forrester. Het zwaarst getroffen bedrijf uit het onderzoek was in een jaar tijd zelfs ruim 45 miljoen euro kwijt aan gijzelsoftware.

Online
Lees ook:
Online aangifte doen cybercrime voor het eerst mogelijk
'Een
Lees ook:
'Een op vier Nederlanders slachtoffer van cybercrime'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl