Tienduizenden ontvangers

App Omapost stuurde gebruikers bericht over andermans oma's

22 juni 2020 17:06
Beeld © Omapost

De Nederlandse app Omapost stuurde tienduizenden gebruikers per ongeluk berichten over de verjaardagen van opa's en oma's die zij niet kennen.

Omapost is een webdienst die het makkelijk maakt een fysieke postkaart te sturen naar bijvoorbeeld een grootmoeder. Dat gebeurt via een app, die ook een notificatie kan sturen als een contactpersoon zoals een oma bijna jarig is.

Door een fout kregen mogelijk tienduizenden gebruikers een melding over een persoon die zij niet kennen, zegt Omapost-oprichter Wilbert van de Kamp tegen NU.nl.

Ontkoppelde oma’s

Het gaat om de namen van drie personen die niet meer aan een gebruiker waren gekoppeld. Door het ontbreken van die koppeling, stuurde het systeem van Omapost de notificatie niet naar één ontvanger, maar naar alle gebruikers van de postdienst.

De fout wordt verholpen en zoals verplicht gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Geboortedata zijn niet gelekt; de melding houdt de tijd bij waarop de gebruiker een jaar eerder een verjaardagskaart naar een contact verstuurde.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van