Ga naar de inhoud
Vervanging luchtalarm

NL-Alert groeit door: melding bereikt 90 procent Nederlanders

Beeld © ANP

Het bereik van NL-Alert groeit door. Het testbericht van de waarschuwingsdienst van de overheid eerder deze maand bereikte in totaal 13,6 miljoen mensen.

Het controlebericht van NL-Alert op 8 juni werd daarmee door ruim 90 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ontvangen, meldt het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tijdens de voorlaatste test in december 2019 kwam het testbericht bij ruim 85 procent van de Nederlanders terecht, zo’n 12,9 miljoen mensen.

Inhaalslag 75-plussers

Van de 10 procent die het NL-Alert controlebericht niet zelf ontvingen, werd bijna de helft alsnog op de hoogte gebracht door een ander. Daarmee bereikte het controlebericht 94 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder.

Vooral onder mensen tussen de 18 en 34 jaar was het bereik hoog: 95 procent ontving het controlebericht. Nederlanders van 75 jaar en ouder doen het met een bereik van 73 procent het slechtst. Wel is een flinke inhaalslag gemaakt: een half jaar geleden ontving 62 procent van de 75-plussers het controlebericht.

Luchtalarm
Lees ook:
Luchtalarm blijft een jaar langer te horen

Vervanger van luchtalarm

De meeste smartphones zijn standaard ingesteld om een NL Alert te ontvangen.  Een testbericht wordt twee keer per jaar verstuurd. Bij rampen of noodsituaties kan de overheid burgers snel alarmenen met de berichten. De meldingen worden sinds kort ook getoond op digitale reclameborden en informatieschermen van het openbaar vervoer.

Het NL-Alert vervangt uiteindelijk het ouderwetse luchtalarm, dat maandelijks wordt getest. Door problemen met de techniek achter het NL-Alert werd de afschaffing van het luchtalarm uitgesteld tot begin 2021.

Testbericht
Lees ook:
Testbericht NL-Alert verstuurd naar miljoenen telefoons

Instellen NL-Alert

Gebruikers van iOS kunnen de noodmeldingen van NL-Alert aan- of uitzetten via Instellingen > Berichtgeving. In dat scherm staat onderaan de app-opties het vinkje voor Noodmeldingen.

Op Android-telefoons verschillen de instellingen per fabrikant en telefoonmodel. Bij nieuwe Android-smartphones staan de noodmeldingen vaak al ingesteld. Daarnaast zijn ze te vinden door in de instellingen te zoeken naar 'noodmeldingen', 'noodwaarschuwingen' of 'emergency alerts'. In sommige gevallen moet dan de optie voor 'Extreme dreigingen/waarschuwingen' worden aangevinkt.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl