Online haatzaaierij

EU wil meer transparantie aanpak haat op social media

22 juni 2020 14:14 Aangepast: 22 juni 2020 14:22
Beeld © iStock

Internetbedrijven beoordelen 90 procent van meldingen over haatdragende boodschappen en oproepen tot geweld binnen 24 uur op illegaliteit. Ze verwijderen er vervolgens gemiddeld 71 procent van.

Dat staat in de vijfde evaluatie (PDF) van de vrijwillige gedragscode die de Europese Commissie in 2016 invoerde. Het dagelijks EU-bestuur is tevreden met de percentages, maar overweegt wel bindende maatregelen voor socialemediaplatforms om transparant te maken hoe ze haatzaaiende content aanpakken.

Meer feedback aan klagers

"Ik dring er bij de platforms op aan om die hiaten aan te pakken", zei EU-commissaris Didier Reynders (Justitie). Vooral informatie van de internetbedrijven hoe ze omgaan met meldingen moet transparanter. Klagers moeten feedback krijgen over wat er met hun melding is gebeurd en welke motivering daarvoor was.

Dat doet gemiddeld 67 procent van de bedrijven, maar kan volgens Brussel dus beter. Alleen Facebook informeert zijn gebruikers systematisch, oordeelt de commissie. Ze wijst erop dat niet alle aangemelde boodschappen illegaal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter markeert video geplaatst door Trump als nepnieuws

Facebook scoort goed

De laatste drie jaar blijft het percentage verwijderde content schommelen vlak boven de 70 procent, een grote verbetering vergeleken met 28 procent in 2016, toen Facebook, YouTube, Microsoft en Twitter de gedragscode ondertekenden. Toen werd 40 procent van de meldingen binnen een etmaal onderzocht, nu 90 procent. Facebook zit daar met 95,7 procent flink boven.

Sinds 2016 hebben steeds meer bedrijven zich aangesloten bij het initiatief, waaronder Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion en Jeuxvideos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook verwijdert 190 accounts vanwege banden met haatgroepen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore