Ga naar de inhoud
Internet

Nederland heeft nu 6 miljoen domeinnamen met .nl

Nederland telt 6 miljoen internetadressen die eindigen op .nl. De mijlpaal werd donderdag bereikt met de registratie van deyogiclub.nl van Cindy Woesthuis uit het Gelderse Neede.

Dat meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die de landcode beheert, vrijdag.

De mijlpaal werd eerder dan verwacht bereikt. Tijdens de coronacrisis zijn 250.000 nieuwe .nl-adressen geregistreerd, veel meer dan verwacht. SIDN zegt dat de stijging niet eerder vertoond is.

Sinds 1986

Het zogeheten topleveldomein .nl bestaat sinds 1986. Het was de eerste landcode buiten de Verenigde Staten. Het eerste Nederlandse adres is cwi.nl van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Die domeinnaam wordt nog steeds gebruikt. In 2003 werd de miljoenste Nederlandse domeinnaam geregistreerd en in 2012 stond de teller op 5 miljoen.  

In de afgelopen jaren gaat de groei wat minder hard. Vrijwel iedereen die een .nl-domeinnaam nodig zou kunnen hebben, heeft er al een. Bovendien maken bedrijven meer gebruik van apps en sociale media dan vroeger. Verder zijn domeinnamen niet meer zo belangrijk om goed te scoren bij zoekopdrachten.

Minimaal 2 en maximaal 63 tekens

De meeste eigenaren van een .nl-adres zitten in Amsterdam, maar ook universiteitssteden als Groningen, Eindhoven, Enschede en Nijmegen hebben veel domeinnamen.

Een domeinnaam moet minimaal 2 tekens bevatten. Dat kunnen de 26 letters en 10 cijfers zijn. Het maximum is 63 karakters.

Tesla-baas
Lees ook:
Tesla-baas Musk is weer eigenaar van domeinnaam X.com
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl