Ga naar de inhoud
Contentbeleid

Regering Trump wil bescherming techbedrijven inperken

Beeld © Getty Images

Een wetsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Justitie perkt speciale beschermingen voor techgiganten in.

Met dit voorstel richt het ministerie zich op sectie 230 van de 1996 Communications Decency Act. Deze stelt dat techbedrijven meestal niet verantwoordelijk zijn voor de berichten die gebruikers plaatsen, en dat ze vrij zijn die berichten bijvoorbeeld te verwijderen.

Het ministerie wil dat techbedrijven alsnog verantwoordelijkheid dragen als mensen illegale inhoud plaatsen. Daarnaast zou sectie 230 niet moeten gelden in situaties van machtsmisbruik, aldus het voorstel. Techbedrijven zouden ook transparant moeten zijn over hun moderatiebeleid.

Vaker aansprakelijk

In de praktijk zouden bedrijven zoals Facebook, Google en Twitter hierdoor vaker aansprakelijk worden voor wat andere gebruikers op hun sites plaatsen en hoe hiertegen wordt opgetreden. Plaatsen gebruikers illegaal gedownloade films, muziek of series op een site, dan zou het techbedrijf hierachter in de problemen kunnen komen.

Het wetsvoorstel is volgens Facebook-beleidsbaas Nick Clegg slecht nieuws, vertelt hij aan Reuters. "dit zou ervoor zorgen dat over het algemeen minder berichten online verschijnen." Google en Twitter hebben nog niet gereageerd. 

Oorlog
Lees ook:
Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

Decreet

President Trump kwam in mei met een decreet om socialmediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content, waarna het ministerie van Justitie aan de slag is gegaan. Trumps decreet kwam vlak nadat hij overhoop lag met Twitter, dat een bericht van hem markeerde als 'mogelijk misleidend'.

Trump wilde sectie 230 in de wet laten aanpassen, of zelfs helemaal laten verwijderen. Het is nog niet bekend of en wanneer de wet zal worden aangenomen. Daarover zal eerst in het parlement worden gestemd.

Twitter:
Lees ook:
Twitter: decreet Trump is bedreiging voor vrijheid van meningsuiting
Podcast:
Luister ook:
Podcast: strengere regels nodig op (a)sociale media?
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl