Contentbeleid

Regering Trump wil bescherming techbedrijven inperken

18 juni 2020 09:32 Aangepast: 18 juni 2020 10:15
Beeld © Getty Images

Een wetsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Justitie perkt speciale beschermingen voor techgiganten in.

Met dit voorstel richt het ministerie zich op sectie 230 van de 1996 Communications Decency Act. Deze stelt dat techbedrijven meestal niet verantwoordelijk zijn voor de berichten die gebruikers plaatsen, en dat ze vrij zijn die berichten bijvoorbeeld te verwijderen.

Het ministerie wil dat techbedrijven alsnog verantwoordelijkheid dragen als mensen illegale inhoud plaatsen. Daarnaast zou sectie 230 niet moeten gelden in situaties van machtsmisbruik, aldus het voorstel. Techbedrijven zouden ook transparant moeten zijn over hun moderatiebeleid.

Vaker aansprakelijk

In de praktijk zouden bedrijven zoals Facebook, Google en Twitter hierdoor vaker aansprakelijk worden voor wat andere gebruikers op hun sites plaatsen en hoe hiertegen wordt opgetreden. Plaatsen gebruikers illegaal gedownloade films, muziek of series op een site, dan zou het techbedrijf hierachter in de problemen kunnen komen.

Het wetsvoorstel is volgens Facebook-beleidsbaas Nick Clegg slecht nieuws, vertelt hij aan Reuters. "dit zou ervoor zorgen dat over het algemeen minder berichten online verschijnen." Google en Twitter hebben nog niet gereageerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

Decreet

President Trump kwam in mei met een decreet om socialmediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content, waarna het ministerie van Justitie aan de slag is gegaan. Trumps decreet kwam vlak nadat hij overhoop lag met Twitter, dat een bericht van hem markeerde als 'mogelijk misleidend'.

Trump wilde sectie 230 in de wet laten aanpassen, of zelfs helemaal laten verwijderen. Het is nog niet bekend of en wanneer de wet zal worden aangenomen. Daarover zal eerst in het parlement worden gestemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter: decreet Trump is bedreiging voor vrijheid van meningsuiting

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Podcast: strengere regels nodig op (a)sociale media?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van