Ga naar de inhoud
Videobellen

Zoom gaat toch alle videogesprekken volledig versleutelen

Thuis videovergaderen. Beeld © ANP

Videobeldienst Zoom biedt binnenkort voor alle versies van zijn app voor videovergaderingen volledige versleuteling aan, waardoor gesprekken niet door hackers onderschept zouden kunnen worden.

Dat heeft Zoom woensdag bekendgemaakt. De eerste gebruikers kunnen de volledig versleutelende videogesprekken komende maand testen. Gratis Zoom-gebruikers moeten daarbij bijvoorbeeld wel hun telefoonnummer verifiëren.

Het bedrijf liet eerder deze maand nog weten alleen de betaalde variant van het vergaderprogramma volledig te willen beschermen met end-to-end encryptie. De beslissing leidde tot scherpe kritiek van privacyactivisten en Amerikaanse politici. Volgens Zoom-topman Eric Yuan zouden onder meer de FBI en andere wetshandhavers uit niet-versleutelde informatie kunnen putten om mensen te identificeren die de dienst misbruikten. Het besluit wordt nu teruggedraaid: gratis gebruikers krijgen toch ook end-to-end encryptie.

Vergaderplatform
Lees ook:
Vergaderplatform Zoom bouwt censuurfunctie voor Chinese overheid

End-to-end-encryptie is een krachtige vorm van versleuteling. Al zou een partij de sleutel van de beveiligde verbinding hebben, wordt er alleen codetaal onderschept. Om die codetaal om te zetten in, in dit geval, videobeelden en geluid, is de sleutel nodig. En alleen de ontvanger heeft deze sleutel.  

Grote groei Zoom door corona

Zoom is door de corona-pandemie een erg populair communicatiemiddel geworden. In april werd de app dagelijks door meer dan 300 miljoen mensen gebruikt. Maar de onderneming ligt ook onder vuur vanwege beveiligingsproblemen en vermeende Chinese banden.

Podcast:
Luister ook
Podcast: Zoom zegt sorry en meer over videobellen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl