Ov-chip

Taakstraffen vanwege gratis reizen na kraken ov-chipkaarten

17 juni 2020 15:03 Aangepast: 17 juni 2020 17:50

Twee mannen uit Utrecht die fraudeerden met ov-chipkaarten en zo bijna anderhalf jaar gratis met het openbaar vervoer reisden, hebben van de rechtbank een taakstraf van 120 uur gekregen. Ook moeten ze samen bijna 15.000 euro betalen.

Het duo gebruikte software en een kaartlezer om de ov-chipkaarten te kraken en het saldo op de kaarten illegaal te verhogen. Die kaartlezer en de software zijn ook door de politie aangetroffen.

De twee 33-jarige mannen verklaarden dat het begon omdat ze geïnteresseerd waren in de techniek en de achterliggende systemen van de ov-chipkaarten. Maar toen het ze lukte de kaarten te kraken, stopten ze niet en kozen ze er bewust voor de gekraakte kaarten te gebruiken en gratis te reizen, aldus de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Reizigers vergeten massaal omchecken ov-chipkaart bij overstap'

Van mei 2016 tot november 2017 gebruikten de twee mannen de kaarten vooral op het traject Alkmaar-Utrecht. De 15.000 euro die van de rechtbank moet worden betaald, is ongeveer het bedrag voor de destijds niet-betaalde reiskosten.

De verdediging van de verdachten pleitte voor een voorwaardelijke straf, vooral omdat het de mannen ging om de uitdaging van het kraken van de OV-chipkaart en niet om financieel gewin. De rechtbank ging hier niet in mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan: ov-chipkaart in 2023 afgeschaft, nieuw betaalsysteem in 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van