Ga naar de inhoud
Facebook

Facebook laat gebruikers politieke reclames uitzetten

Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © EPA

Facebook gaat het voor gebruikers mogelijk maken om geen politieke reclames meer in hun nieuwsoverzicht te zien.

Dat schrijft topman Mark Zuckerberg in een opiniestuk in de Amerikaanse krant USA Today. Hij maakt ook bekend dat Amerikaanse gebruikers van Facebook en Instagram aangespoord zullen worden om te stemmen in de presidentsverkiezingen.

De afgelopen weken zorgden de Facebook-berichten van met name de Amerikaanse president Donald Trump tot ophef. Zijn berichten voldeden volgens critici, onder wie veel Facebook-medewerkers, regelmatig niet aan allerlei richtlijnen van Facebook, zoals het oproepen tot geweld en het discrimineren van bevolkingsgroepen.

De posts bleven echter staan, omdat Zuckerberg vindt dat de stemmen van politici gehoord moeten worden. "Iedereen wil dat politici verantwoordelijk worden gehouden voor wat ze zeggen. Maar dat werkt alleen als mensen ook kunnen zien wat ze zeggen." 

Facebook
Lees ook:
Facebook verwijdert 190 accounts vanwege banden met haatgroepen

Meer mensen naar stembus

Tegelijkertijd stelt Zuckerberg dat de beste manier om politici verantwoordelijk te houden voor hun daden en uitspraken is ze weg te stemmen. Daarom zet het bedrijf dan ook alle middelen in om mensen te bewegen zich te registreren om te gaan stemmen. Daarnaast geven de sociale netwerken van Facebook informatie over wanneer er gestemd kan worden en waar.

Buitenlandse inmenging

Ten slotte stelt Zuckerberg dat Facebook beter voorbereid is op verkiezingsbeïnvloeding dan vier jaar geleden. Toen was het bedrijf "te langzaam" bij het opsporen van buitenlandse inmenging, vindt de topman nu.

Facebook heeft miljarden uitgegeven en allerlei tools gebouwd om die netwerken op te sporen, zegt Zuckerberg, die er verder op wijst dat Facebook die middelen al heeft ingezet bij ruim tweehonderd verkiezingen over de hele wereld.

Facebook labelt sinds kort berichten van buitenlandse media die deels of geheel door overheden worden gecontroleerd.

 

China
Lees ook:
China hekelt labels Facebook bij posts van staatsmedia
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter