Verschillende regels

Nieuwe EU-site biedt actuele reisinfo voor toeristen

15 juni 2020 13:39 Aangepast: 15 juni 2020 16:57
Een man met mondkapje in de buurt van het Europees Parlement in Brussel. Beeld © AFP

Toeristen en reizigers die willen weten welke coronamaatregelen er in andere EU-landen zijn, kunnen nu een nieuwe EU-website met alle informatie raadplegen.

De Europese Commissie lanceerde maandag het digitale platform Re-open EU, met actuele informatie per lidstaat over zaken als mondkapjes, reisbeperkingen, grenscontroles, toeristische diensten en de regels in het openbaar vervoer.

De info is beschikbaar in 24 talen, binnenkort ook via een mobiele app. De eerst uren na de lancering was de site slecht bereikbaar door het grote aantal bezoekers.

Vakantie

Veel Europeanen zijn bezig te kijken waar ze hun vakantie door willen brengen nu de coronapandemie in Europa is teruggedrongen en de meeste grenzen weer open zijn. De webapplicatie biedt ook informatie over bijvoorbeeld de beschikbaarheid en openingstijden van restaurants, cafés, stranden, musea en andere culturele instellingen. Volgens de Europese Commissie wordt de informatie steeds zo actueel mogelijk gehouden.

Verder zijn op de site actuele regels te vinden over bijvoorbeeld de specifieke afstandsregels in een land, zodat reizigers kunnen nagaan hoe ze gezondheidsrisico’s kunnen vermijden. Het platform geeft ook informatie over vouchers. Mensen kunnen hotels of restaurants steunen door waardebonnen te kopen voor een verblijf of maaltijd zodra ze weer opengaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We mogen weer: reisadvies voor veel Europese landen versoepeld

Binnengrenzen weer open

Veel EU-landen hebben maandag hun grenzen met andere EU-landen heropend. De regels rond de aanpak van het coronavirus verschillen sterk per land. 

"Na weken gesloten te zijn, gaan de binnengrenzen van de EU weer open. Reizigers zullen op Re-open EU gemakkelijk informatie vinden die hen zal helpen hun reizen met vertrouwen te plannen en tijdens hun reis veilig te blijven, aldus Thierry Breton, EU-commissaris voor de Interne Markt.

De Europese site is gebaseerd op informatie die de lidstaten aanleveren. Veel landen hebben ook een eigen app of website voor reisinformatie in het buitenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duitse corona-app uitgebracht: 'grote stap in strijd tegen corona'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore