Ga naar de inhoud
Patentoorlog Google-Sonos

Google slaat terug: Sonos aangeklaagd om patenten

Google is een rechtszaak begonnen tegen Sonos. De speakerfabrikant zou zonder toestemming gebruikmaken van vijf patenten van Google.

Tussen techreus Google en speakerproducent Sonos is een juridische strijd losgebarsten. Google zegt 'normaal gesproken' niet snel een bedrijf aan te klagen, maar dat het nu wel op zijn strepen moet staan om 'zijn intellectueel eigendom te beschermen'. 

Google beschuldigt Sonos in zijn aanklacht voor de rechtbank in San Francisco van gebruik zonder toestemming van 'grote hoeveelheden' van zijn technologie, onder meer in de Sonos-apps en in de Sonos Radio-dienst.

Begin dit jaar werd Google juist aangeklaagd door Sonos vanwege onrechtmatig gebruik van zijn patenten. De International Trade Commission in de VS buigt zich over die claims.

'Misbruik machtspositie'

Volgens Sonos probeert Google te intimideren met zijn grootte en machtige positie. Google zou zich de technologie van Sonos onjuist toe-eigenen en deze vervolgens goedkoper verkopen, om zo meer data van gebruikers te vergaren en daarmee weer meer advertenties te kunnen verkopen.

Google zegt dat juist Sonos geregeld om hulp heeft gevraagd in de jaren dat beide nog samenwerkten, en dat Google bij wijze van gunst de producten van Sonos heeft gekoppeld aan zijn Play Music-dienst en de slimme assistent Google Assistant.

Grote
Lees ook:
Grote Sonos-update verschenen, werkt niet op sommige oude speakers