Gezichtsherkenning

Trump retweet oproep tot overheidsboycot Microsoft

12 juni 2020 15:56 Aangepast: 12 juni 2020 16:46
Topman Satya Nadella van Microsoft. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een oproep om Microsoft te boycotten bij overheidsprojecten geretweet.

Het softwarebedrijf mag volgens het bericht niet meer meedingen naar klussen van de Amerikaans overheid, omdat het weigert technologie voor gezichtsherkenning te leveren aan de politie in de VS.

"Ze zouden moeten worden uitgesloten van federale overheidscontracten. Er moeten consequenties aan verbonden zijn als je technologie weigert te verkopen aan politie-afdelingen", schrijft Richard Grenell. Hij was eerder waarnemend directeur van de nationale inlichtingendienst binnen de regering-Trump.

Mensenrechten

Microsoft besloot geen gezichtsherkenningssoftware aan de politie in de Verenigde Staten te verkopen zolang het gebruik niet bij wet geregeld is. "We zullen technologie voor gezichtsherkenning niet aan politiekorpsen in de VS verkopen tot er een nationale wetgeving is, gestoeld op mensenrechten, die het gebruik van deze technologie handhaaft”, aldus Microsoft-topman Brad Smith.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft levert ook geen gezichtsherkenning aan politie VS

Vrees voor etnisch profileren

In de VS wordt momenteel op grote schaal gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Activisten vrezen dat de overheid de gezichtsherkenningstechnologie kan gebruiken om mensen etnisch te profileren.

Amazon besloot eerder het gebruik van zijn technologie voor gezichtsherkenning door de politie een jaar lang te verbieden. IBM verkoopt helemaal geen producten meer op het gebied van gezichtsherkenning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon levert jaar lang geen gezichtsherkenning aan politie VS

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore