Ga naar de inhoud
Te hacken

'Onveilige Chinese beveiligingscamera's verkocht door Amazon.nl'

Beeld © Consumentenbond

Onveilige Chinese beveiligingscamera's blijven te koop in Nederland via allerlei webwinkels, waaronder Amazon.nl, waarschuwt de Consumentenbond.

Inmiddels zijn in Nederland al ruim 27.000 van de onveilige bewakingscamera's geïnstalleerd, waarschuwt de Consumentenbond. De camera's zijn slecht beveiligd.

De Amerikaanse onderzoeker Paul Marrapese vond begin 2019 wereldwijd 2 miljoen van deze onveilige camera's. Hij bracht fabrikanten op de hoogte, maar die ondernamen geen actie. Inmiddels staat de teller op minstens 3,5 miljoen. 

Slechte beveiliging

Vooral camera’s die werken met de app 'CamHi' lopen een groot risico. CamHi is een app van fabrikant HiChip, die 38 procent van de camera’s maakt. HiChip geeft zijn producten weliswaar unieke identificatienummers, maar die zijn voorspelbaar, wat het voor hackers simpeler maakt om toegang te krijgen. Ook de standaard wachtwoorden zijn eenvoudig te hacken en de algehele beveiliging is slecht.

Meekijken

Consumenten lopen het risico dat hackers mee kunnen kijken met de beelden van de beveiligingscamera. Ook kunnen ze die uitzetten of via de camera toegang krijgen tot andere apparaten op het netwerk.

De Consumentenbond adviseert de camera’s niet meer te gebruiken, tenzij gebruikers weten hoe ze de juiste internetpoort in de camera kunnen blokkeren.

Meerdere merknamen

HiChip is al eerder op de hoogte gesteld. Inmiddels heeft het bedrijf wel beterschap beloofd.

De onveilige camera's worden verkocht onder merknamen als Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zycurity (Crazy) en PNI. Als die merken worden geweerd van webwinkels duiken dezelfde producten echter vaak onder een andere naam weer op.

Amazon.nl

Volgens de bond staat door de komst van Amazon naar Nederland 'de deur open' voor de verkoop van de onveilige camera's in Nederland. Amazon.nl verwijderde op verzoek van de Consumentenbond al twee camera’s van het platform.

"Ook nu hebben we gevraagd of ze 10 kwetsbare camera’s willen verwijderen. Een product dat in het ene land is verwijderd van Amazon, kan er in een ander land gewoon nog op staan." Amazon was niet bereikbaar voor commentaar.

'Het is net onkruid'

"Als onkruid komen dit soort camera’s met een andere merknaam gewoon weer terug. Dit is een gevolg van een typisch Chinese constructie bestaande uit een ondoorzichtig web van onderdelenmakers en bedrijfjes die er een label op plakken", aldus de Consumentenbond.

De bond publiceerde een lijst met merknamen en beginletters van identificatiecodes van de 'lekke' camera's.  

Review:
Lees ook:
Review: slimme beveiligingscamera Reolink Argus PT
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook