Na Amazon en IBM

Microsoft levert ook geen gezichtsherkenning aan politie VS

12 juni 2020 11:09 Aangepast: 12 juni 2020 11:11
Beeld © Getty

Microsoft wil net als Amazon geen software voor gezichtsherkenning leveren aan de Amerikaanse politie, tot er duidelijke regels zijn gemaakt.

Amazon maakte eerder deze week bekend voor een jaar lang te stoppen met het leveren van gezichtsherkenning voor Amerikaanse politiekorpsen. Net als Amazon wil ook Microsoft eerst regels en wetgeving voor gezichtsherkenning. In tegenstelling tot Amazon leverde Microsoft zijn gezichtsherkenning nog niet aan de politie.

“We zullen technologie voor gezichtsherkenning niet aan politiekorpsen in de VS verkopen tot er een nationale wetgeving is, gestoeld op mensenrechten, die het gebruik van deze technologie handhaaft”, zegt Microsoft-president Brad Smith.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon levert jaar lang geen gezichtsherkenning aan politie VS

Ethisch profileren

IBM stopte eerder deze week totaal met zijn ontwikkeling van gezichtherkenningssoftware. Het bedrijf noemde onder meer het in de hand werken van etnisch profileren als reden om te stoppen met gezichtsherkenning.

Er is al jaren kritiek op het gebruik van gezichtsherkenning door de Amerikaanse politie. De systemen wijzen automatisch mensen als verdachten of gezochten aan, soms ten onrechte. Dat gebeurt vaker bij zwarte mensen; gezichtsherkenning is slechter in het onderscheiden van mensen met een donkere huidskleur.

Onaanvaardbaar, vinden de grote techbedrijven, nu er al weken wereldwijd protesten woeden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door geweld van een witte agent.

Clearview AI

Deze week spraken ook de Europese privacytoezichthouders hun zorgen uit over het gebruik van bepaalde gezichtsherkenningssoftware, naar aanleiding van vragen over het gebruik van software van het bedrijf Clearview AI door politiekorpsen. Clearview heeft foto's van socialemedia-accounts gekopieerd om de politie te helpen verdachten te vinden die geen strafblad hebben.

De startup stelt de foto's van "het publieke internet" te halen en dat zijn technologie nog niet in de Europese Unie beschikbaar is. Wel zegt het bedrijf verzoeken van EU-burgers om persoonlijke data te vernietigen te behandelen.

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore