De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag tijdens tentamens software inzetten om studenten digitaal te controleren op fraude. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Met de software kunnen de webcam-, microfoon- en internetverkeer en het gebruik van de muis en het toetsenbord in de gaten worden gehouden.
De studentenraden van de UvA hadden een kort geding aangespannen. Ze vrezen dat de software inbreuk maakt op de privacy van de studenten.
Privacy gewaarborgd
Daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens de rechter houdt de universiteit voldoende rekening met de privacy van de studenten en is de werkwijze ook in lijn met de AVG. Daarnaast worden de verzamelde gegevens versleuteld opgeslagen en na een maand automatisch vernietigd.

Volgens de rechtbank heeft de UvA een publieke taak om examens af te nemen. Dat daarvoor in deze coronatijd bijzondere maatregelen moeten worden genomen om fraude te voorkomen, vindt de rechter acceptabel.
Seintje
Wanneer de software een verdachte activiteit herkent, krijgt de surveillant een melding. Die kan daarop de gegevens van de student controleren om te zien of bijvoorbeeld ten onrechte gebruik is gemaakt van internet om gegevens op te zoeken tijdens een tentamen.
De studentenraad is blij dat er duidelijkheid is over de waarborging van de privacy voor studenten.
