Videobellen

Zoom sloot op verzoek van China accounts van activisten af

12 juni 2020 12:52 Aangepast: 12 juni 2020 12:52
Beeld © Zoom

Videobeldienst Zoom heeft toegegeven de accounts van Chinees-Amerikaanse activisten te hebben afgesloten op verzoek van de Chinese regering.

De Chinese regering klopte al weken geleden aan bij het Amerikaanse Zoom vanwege de aangekondigde herdenking van de Chinese studentenprotesten in 1989. Volgens de Chinese overheid waren die herdenkingen illegaal. Het land eiste dat die zouden worden stopgezet en dat de accounts van de organisatoren zouden worden opgeheven.

Zoom besloot daarop alle deelnemers tijdelijk af te sluiten, zelfs als die zich in de Verenigde Staten of Hongkong bevonden. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van berichten van de activisten eerder deze week.

Zoom zegt nu daarvan geleerd te hebben en belooft geen accounts van mensen buiten China meer af te sluiten.

Chinese censuur buiten China

Zoom werd na de afsluiting verweten in opdracht van China te hebben gehandeld. In een eerdere reactie liet het bedrijf weten dat deelnemers zich aan lokale wetten moeten houden. Het herdenken van het neerslaan van de studentenopstand op het Tiananmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) in Peking op 4 juni 1989 is buiten China niet verboden.

Het incident vergroot westerse zorgen dat Peking zijn hang naar censuur steeds verder doorvoert. Het land probeert op dat gebied ook regelmatig zijn zin te krijgen buiten de eigen landsgrenzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zoom verplicht wachtwoord tegen kapen videogesprekken

Grote groei Zoom door corona

Zoom is door de corona-pandemie een erg populair communicatiemiddel geworden. In april werd de app dagelijks door meer dan 300 miljoen mensen gebruikt. Maar de onderneming ligt ook onder vuur vanwege beveiligingsproblemen en vermeende Chinese banden.

De overheid van dat Aziatische land heeft de gebeurtenis op het Tiananmenplein met naar schatting honderden doden nooit officieel erkend.  

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: Zoom zegt sorry en meer over videobellen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van