Lange levensduur

'Nieuwe auto-accu gaat 2 miljoen kilometer mee'

10 juni 2020 19:49 Aangepast: 11 juni 2020 10:30

De Chinese fabrikant CATL zegt een accu te kunnen produceren waarmee een auto in totaal twee miljoen kilometer kan rijden. De accu moet minstens 16 jaar meegaan, veel langer dan de huidige auto-accu's. Onder meer Tesla zou de nieuwe accu's willen afnemen.

“Als iemand een bestelling plaatst voor de nieuwe accu’s, zijn we klaar om ze te produceren”, zegt CATL-topman Zeng Yugun tegen Bloomberg. De nieuwe accu’s zouden maar zo'n 10 procent duurder zijn dan de huidige versies. 

Autofabrikanten geven momenteel garanties op accu's voor gemiddeld 250.000 kilometer of acht jaar, schrijft Bloomberg. De nieuwe accu zou in samenspraak met Tesla zijn ontwikkeld. Yugun heeft nauw contact met Tesla-topman Elon Musk.

CATL is een van de grootste fabrikanten van auto-accu’s ter wereld. Het bedrijf sloot eerder een deal met Tesla voor het leveren van accu’s voor de Tesla Model 3. Andere klanten zijn BMW, Daimler, Honda, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Subsidie aankoop elektrische auto's is te beperkt'

Levensduur accu als onderscheidende factor

Volgens een analist van onderzoeksbureau Canalys is de claim van CATL lastig op korte termijn te verifiëren, maar als het bedrijf de beloftes waarmaakt, is dit een grote impuls voor elektrisch rijden. Zorgen over zwakker wordende accu’s die na enkele jaren al vervangen moeten worden, vormen een grote drempel bij de acceptatie van elektrische auto’s.

“Zo'n accu kan door autofabrikanten worden gebruikt als een onderscheidend vermogen tussen hun elektrische auto’s en die van de concurrentie”, zegt analist Chris Jones van Canalys tegen de BBC. Volgens CATL-topman Yugun zorgt de corona-pandemie dit jaar nog voor vertraging bij de opmars van elektrisch rijden. "Maar volgend jaar ziet er goed uit." 

Tesla en General Motors zeiden eerder afzonderlijk van elkaar al te werken aan auto-accu's die minstens 1,6 miljoen kilometer zouden meegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Eerste indruk: de nieuwe elektrische auto's van BMW

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van