Social media

'Rol Snapchat en influencers bij opkomst demonstratie onderschat'

10 juni 2020 18:49 Aangepast: 10 juni 2020 18:57
Beeld © ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat de politie weinig zicht had op berichten die rondgingen op Snapchat van mensen die van plan waren aan de betoging tegen racisme deel te nemen.

"Steunbetuigingen van influencers zijn niet geïnterpreteerd als bedoeling om naar de Dam te komen," aldus Halsema woensdag. Ook was er veel spontane toeloop omdat het de eerste dag was dat de terrassen weer opengingen.

Facebook-aanmeldingen

Halsema erkent dat er een grote inschattingsfout is gemaakt bij de antiracismedemonstratie op de Dam van vorige week maandag. De gemeente, politie en Openbaar Ministerie in de driehoek gingen vooral af op het aantal aanmeldingen op Facebook. "Ik beschouw onderzoek als noodzaak om te leren hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Volgens haar was de opkomst in andere Europese landen veel beperkter en was Amsterdam de eerste in een reeks waarbij de protesten steeds massaler werden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snapchat promoot account Trump niet meer door 'aanzet tot geweld'

'Les voor de toekomst'

De beslissing om niet in te grijpen, beschouwt de burgemeester gezien de omstandigheden nog altijd als de juiste. Wel erkende ze dat "de gemeente eigen communicatiemiddelen had kunnen inzetten om mensen te bewegen weg te gaan. Dat is niet gebeurd en dat spijt me, dit is een les voor de toekomst", aldus Halsema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Videodienst HBO schrapt Gone with the Wind vanwege racisme

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore