Racistische stereotypen

Videodienst HBO schrapt Gone with the Wind vanwege racisme

10 juni 2020 14:42 Aangepast: 10 juni 2020 15:15

De film Gone with the Wind is niet meer te zien bij streamingdienst HBO Max. In de Oscarwinnende film uit 1939 zijn volgens een woordvoerder racistische stereotypen te zien die niet door de beugel kunnen.

Gone with the Wind wordt gezien als de succesvolste film aller tijden, maar is ook omstreden. Slavernij zou op een kritiekloze wijze in beeld worden gebracht. Streamingdienst HBO Max wil de film later weer gaan vertonen, maar dat moet dan wel gepaard gaan met een discussie over de historische context.

"Gone with The Wind is een product van haar tijd en laat etnische en raciale vooroordelen zien die, helaas, veel zijn voorgekomen in de Amerikaanse samenleving", aldus de woordvoerder in een verklaring. "Deze racistische typeringen waren toen fout en zijn dat nu nog steeds."

Een van de critici is scriptschrijver John Ridley van 12 Years A Slave. Hij had in een opiniestuk opgeroepen de film te verwijderen omdat het "de gruwelen van de slavernij negeert" en zwarte mensen op een uitermate pijnlijke manier zou afbeelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Little Britain verwijderd van streamingdiensten om blackface

Film wordt niet bewerkt

HBO Max benadrukt dat het niet de bedoeling is de film te bewerken, omdat het niet de indruk wil wekken dat "deze vooroordelen nooit hebben bestaan". De streamingdienst zegt dat het de film alleen niet online wilde laten staan zonder verdere uitleg en een duidelijke veroordeling van racistische elementen.

Gone with the Wind is gebaseerd op een gelijknamig boek en speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. De hoofdrollen worden gespeeld door Vivien Leigh en Clark Gable.

HBO Max

Streamingdienst HBO Max is eind mei in de VS gelanceerd en is een grote concurrent voor Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Apple TV+. In Nederland is de dienst nog niet beschikbaar. Ziggo biedt in ons land toegang tot de films en series van HBO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mede-oprichter Reddit stapt uit bestuur en wil zwarte opvolger

Little Britain

Britse streamingdiensten hebben deze week ook de comedyserie 'Little' Britain verwijderd omdat er een blackface in voorkomt. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien. Een van de makers zegt spijt te hebben van de stereotypen in de sketches.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van