Minderjarigen

OM eist werkstraffen tegen jonge WhatsApp-fraudeurs: 10.000 euro gestolen

10 juni 2020 14:21 Aangepast: 10 juni 2020 14:20
Ter illustratie Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen geëist tegen vijf verdachten die ruim 10.000 euro buitmaakten met WhatsApp-fraude. Ook wil het OM dat de verdachten het gestolen geld terugbetalen.

Het gaat om vijf jonge verdachten uit Almere en Hilversum die in 2018 in een paar maanden tijd 10.000 euro afhandig maakten van vijf slachtoffers, meldt het Openbaar Ministerie. Vier van de vijf verdachten waren destijds minderjarig, en kenden elkaar van school of de voetbalclub.

De jongeren maakten gebruik van de populaire methode waarbij een fraudeur zich via WhatsApp voordoet als een vriend of familielid van het slachtoffer. Met een overtuigende profielfoto en gegevens van de vriend of het familielid, vroegen de verdachten om snel geld over te maken vanwege een noodgeval.

Pinpassen

Het geld werd overgemaakt naar rekeningen van medeverdachten, die hun pinpassen aan de hoofdverdachten beschikbaar hadden gesteld. Het geld werd direct gepind, voordat de slachtoffers argwaan konden krijgen.

Zo maakten de jongeren misbruik van het vertrouwen en “van de affectieve relaties van de slachtoffers, wat diep inbreekt in de levens van mensen”, aldus de officier van justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal meldingen WhatsApp-fraude blijft stijgen

Tegen de hoofdverdachten eist het OM werkstraffen van 80 tot 120 uur en voorwaardelijke jeugddetentie van vier of zes weken. Tegen de medeverdachten die hun pas ter beschikking stelden, eiste de officier een werkstraf van twintig uur. De rechtbank doet uitspraak op 23 juni 2020.

Waarschuwing OM: controleer de identiteit altijd

Het OM waarschuwt mensen om altijd mondeling contact te zoeken met familie of bekenden die via WhatsApp om geld vragen. Smoesjes moeten worden genegeerd, en mensen wordt aangeraden een bekend nummer te gebruiken om contact te zoeken met degene die hen zogenaamd benadert.

De fraudeurs beschikken niet over het bekende telefoonnummer van de familie of bekende, maar claimen vaak een nieuw nummer te hebben of een geleende telefoon. Om fraude te voorkomen, wordt aangeraden niet mee te gaan in opjagende berichten op WhatsApp.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van