Ga naar de inhoud
Nepnieuws

EU: techreuzen moeten meer inzicht geven in aanpak corona-nepnieuws

Beeld © Getty

De Europese Commissie voert de strijd tegen nepnieuws en desinformatie over het coronavirus op. Brussel wil dat onlineplatforms als Facebook, Google en Twitter elke maand rapporteren over hoe ze de "golf van valse of misleidende informatie over het virus" aanpakken.

Meer uitwisseling van informatie is volgens het dagelijks EU-bestuur essentieel om EU-burgers te beschermen tegen de onzin die vooral op sociale media wordt geplaatst, inclusief uit China en Rusland.

"Desinformatie in tijden van het coronavirus kan dodelijk zijn", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij wees op boodschappen dat handen wassen niet helpt en onjuiste informatie over vermeende schadelijke gezondheidseffecten van 5G-masten.

Volgens EU-commissaris Věra Jourová (Normen en Transparantie) is de laatste maanden in Duitsland door gevaarlijke campagnes de weerstand tegen vaccineren sterk toegenomen.

'Google
Leesook
'Google zet advertenties op sites met corona-complotten'

Tweets Trump

Jourová prees de reactie van Twitter op omstreden tweets van Donald Trump. Het bedrijf plaatste vorige maand voor het eerst waarschuwingen bij tweets van de Amerikaanse president. Dat ging onder andere over een bericht over stemmen per post, dat mogelijk misleidend was. Daarbij linkte Twitter naar artikelen waarin de feiten werden opgesomd.

"Er is vrijheid van meningsuiting", aldus Jourová. "We willen niet dat tweets zomaar worden verwijderd, behalve als de informatie duidelijk schadelijk is. Ik steun factchecks."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van