300.000 telefoonnummers

WhatsApp toonde telefoonnummers in Google-resultaten

10 juni 2020 13:21 Aangepast: 10 juni 2020 13:32
Beeld © EPA

WhatsApp heeft een fout opgelost waardoor de telefoonnummers van gebruikers in de zoekresultaten van Google terecht konden komen.

Het ging om een probleem met de functie ‘Klik en chat’. Daarbij wordt een deelbare link aangemaakt waarmee een chat gestart kan worden.

Die functie wordt vooral gebruikt door kleine bedrijven. In de link staat het telefoonnummer van de gebruiker, en door een fout werden die telefoonnummers geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.

Zoekmachines speuren het internet automatisch af naar nieuwe links. Wie zijn link niet in een zoekmachine wil hebben, moet de zoekmachine daarvoor instrueren met een bijgevoegd bestandje.

Geen fout, toch verholpen

Bij de chatlinks van WhatsApp ontbrak die instructie, ontdekte beveiligingsonderzoeker Athul Jayaram. Er zouden zo’n 300.000 links met telefoonnummers in zoekmachines vindbaar zijn geweest.

Volgens WhatsApp ging het niet om een fout en krijgt de ontdekker ook geen beloning die gangbaar is voor het melden van kwetsbaarheden. Gebruikers kiezen volgens een woordvoerder van WhatsApp immers zelf voor het aanmaken van een 'Klik en chat'-link en kunnen er voor kiezen om ongewenste berichten niet te ontvangen.

Toch heeft WhatsApp de links nu aangepast, zodat deze niet meer opduiken in de zoekresultaten van onder meer Google.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aantal meldingen WhatsApp-fraude blijft stijgen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van