Streamen

Illegale videodienst met 2 miljoen kijkers offline gehaald

10 juni 2020 12:04 Aangepast: 10 juni 2020 12:22

Bij een internationale politieactie is een illegale streamingdienst uit de lucht gehaald. Ruim 2 miljoen mensen gebruikten de dienst om illegaal naar 40.000 tv-zenders en abonnementsdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en HBO te kijken.

Het Openbaar Ministerie in Nederland, de Spaanse politie en de Europese organisaties Europol en Eurojust hebben de gecoördineerde actie tegen de illegale streamingdienst woensdag naar buiten gebracht.

De criminele organisatie verkocht toegang tot de zenders en streamingdiensten. Klanten betaalden via PayPal, bankoverschrijvingen en cryptomunten. De transacties werden verwerkt door servers in Polen. De organisatie maakte naar schatting 15 miljoen euro winst, meldt het OM..

Servers in Den Haag

In Nederland werden meerdere servers van de illegale video-aanbieders uit de lucht gehaald, onder meer in Den Haag. Elf mensen zijn opgepakt. Dat gebeurde vorige week woensdag in Spanje, Denemarken, Zweden en Duitsland.

De groep gebruikte ongeveer vijftig servers, die uit de lucht zijn gehaald. Die stonden niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Denemarken, Tsjechië en Polen. Ook Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada waren bij het onderzoek betrokken.

Miljoenen euro's

Vijftien huizen zijn doorzocht en zestien mogelijke handlangers van de arrestanten zijn verhoord. De autoriteiten hebben voor 4,8 miljoen euro aan spullen in beslag genomen, waaronder vastgoed, vier auto's, luxehorloges en virtueel geld. Elf bankrekeningen met een tegoed van in totaal 1,1 miljoen euro zijn bevroren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videodiensten zien flinke groei in Nederland door corona

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van