Ruisonderdrukking

Google Meet onderdrukt irritante geluiden tijdens videovergaderingen

09 juni 2020 20:45 Aangepast: 09 juni 2020 21:00
Beeld © Bright

Googles videovergaderdienst Meet onderdrukt voortaan vervelende geluiden in de achtergrond.

De functie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld huilende kinderen, blaffende honden, rinkelende telefoons en eetgeluiden niet te horen zijn tijdens een videogesprek. De optie werd in april al door de zoekreus aangekondigd en wordt sinds deze week uitgerold voor zakelijke klanten.

Een medewerker van Google demonstreerde de optie in onderstaande video van Buzzfeed:

De zoekreus gebruikt bij deze vorm van ruisonderdrukking een kunstmatige intelligentie om het stemgeluid van een beller te isoleren, zodat deze nog wel te horen is. Alle andere ongewenste geluiden worden vervolgens gedempt. 

De kunstmatige intelligentie is in de afgelopen anderhalf jaar getraind door opnames van Googles eigen videovergaderingen te analyseren, om goed stemgeluid van achtergrondherrie te onderscheiden. Daarnaast zijn YouTube-video's van pratende mensen door het algoritme bestudeerd.

Nu alleen nog zakelijk

Op het moment rolt Google de nieuwe ruisonderdrukking uit voor zakelijke gebruikers van chatdienst Meet. Op termijn wordt de optie ook uitgebracht voor gewone consumenten en scholen.

De zoekgigant maakte Meet eerder dit jaar gratis voor iedereen, om videovergaderen tijdens de coronacrisis makkelijker te maken. Daarmee reageerde het bedrijf ook op de groei bij concurrent Zoom, die er door de pandemie miljoenen gebruikers bij kreeg.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore