Sneller dan Intel

'Apple kondigt deze maand eigen Mac-chips aan'

09 juni 2020 14:36 Aangepast: 16 juni 2020 13:30

Apple zou eind deze maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC de overstap van Intel-chips naar eigen ARM-chips voor Mac-computers aankondigen.

De eerste Macs met Apples eigen chips zouden in 2021 op de markt komen, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. App-ontwikkelaars hebben dan een aantal maanden de tijd om hun software geschikt te maken voor de nieuwe chips.

De nieuwe chips voor Macs zouden dezelfde technologie gebruiken als de chips die Apple al jaren zelf voor de iPhone en iPad ontwerpt. Apple loopt op dat vlak voorop: de nieuwste iPhones zijn sneller dan hun Android-concurrentie en de chip van de iPad Pro presteert beter dan het gros van de Intel-chips voor laptops.

Sneller en zuiniger

Apple zou overstappen naar zijn eigen chips omdat de voortgang van Intel zou tegenvallen: chips boeken jaar op jaar geen grote prestatiewinsten meer, zowel op het vlak van snelheid als energiezuinigheid. Apple zou zich zorgen maken dat toekomstige Macs vertraging oplopen door de planning van Intel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Apple werkt aan meerdere eigen chips voor Macs'

Macs met eigen ARM-chips zouden bij interne tests al “forse verbeteringen” hebben getoond ten opzichte van modellen met Intel-chips. Vooral op het gebied van grafische prestaties en kunstmatige intelligentie zouden de chips van Apple het beter doen. Ook zijn de chips van Apple energiezuiniger, wat kan leiden tot dunnere en lichtere MacBooks in de toekomst.

Apple wisselde al vaker

Omdat de overstap pas volgend jaar plaatsvindt, zou de aankondiging ook later dan WWDC kunnen komen, melden de ingewijden. De ontwikkelaarsconferentie zou een logisch moment zijn; tijdens WWDC deelt Apple de nieuwste versies van hun software met ontwikkelaars, zodat zij voor verschijning hun apps kunnen aanpassen.

ARM-chips in smartphones en laptops

Concurrent Microsoft ondersteunt al langer ARM-chips in laptops, naast Intel-chips. In smartphones is ARM al jaren de standaard.

Een overstap naar ARM zou niet eerste chip-wissel zijn in het 36-jarige bestaan van de Macintosh. In de jaren 90 stapte Apple over van Motorola-chips naar PowerPC, in 2005 werd de overstap van PowerPC-chips naar Intel aangekondigd. Dat gebeurde toen ook tijdens WWDC, de eerste Intel-Macs verschenen in januari 2006.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fabrikant iPhone-chips bouwt grote fabriek in VS

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore