Zorgen over invloed

'Chinees TikTok-personeel kan niet meer bij internationale data'

08 juni 2020 14:16 Aangepast: 08 juni 2020 14:17
Beeld © Getty

Om zorgen over Chinese invloed tegen te gaan, kunnen Chinese medewerkers van TikTok-moederbedrijf ByteDance niet meer bij internationale data van TikTok en andere apps.

TikTok zou zijn Chinese medewerkers toegang hebben ontzegd van de zogenoemde codebase voor producten voor buiten China, meldt PingWest. Daarmee zouden Chinese medewerkers geen toegang meer hebben tot “gevoelige data” van TikTok-gebruikers en andere ByteDance-apps.

Wereldwijd zouden er ook per regio aparte centra voor data-opslag en moderatie moeten koken, zoals er onlangs al één in Los Angeles is geopend. Op die locatie wordt het publiek toegelaten, net als externe experts en de pers.

Ex-Disney-topman als nieuwe baas

Het populaire TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance groeien snel, maar liggen vanwege de Chinese afkomst onder vuur. Zo vreesden Amerikaanse wetsmakers dat data van gebruikers in Chinese handen zou vallen.

ByteDance heeft onlangs een nieuwe ceo aangewezen voor TikTok. De Amerikaan Kevin Mayer werkte eerder als topman van een Disney-tak. ByteDance zou met zijn vrijwillige semi-splitsing overheidsregulatie willen voorkomen.

TikTok is wereldwijd meer dan 2 miljard keer gedownload.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van