Review Sphero RVR

Getest: deze leerzame robot kan een hele jeugd mee

08 juni 2020 11:49

De Sphero RVR is een robot waarmee kinderen op allerlei niveaus kunnen spelen én leren. Bright-reviewer Rutger Middendorp gaf zijn twee kinderen de RVR om te proberen.

Mijn kinderen vinden het geen feest op school en er is hier al heel wat speelgoed de revue gepasseerd dat hen moet helpen een passie te vinden. Lego Boost, Lego Mindstorms, allerlei muziekinstrumenten, Little Bits en nu is de Sphero RVR in huis. Een robot die voor de jongste kinderen een op afstand bestuurbare auto is en voor de oudste een manier om te leren programmeren in simpele code. Maar op termijn kan het een platform worden voor geknutsel met Raspberry Pi’s, camera’s en andere technologie.

Het apparaat kost 300 euro en dat is veel geld voor een op afstand bestuurbaar autootje, maar geen geld voor een platform waarmee je zoveel kunt. De Sphero is een intelligent platform met aan boord standaard een kleurensensor (die onder de auto kan zien wat voor kleur hij over rijdt), lichtsensor (om te reageren op omgevingslicht), infrarood (om commando’s te kunnen ontvangen), gyroscoop (om te weten of hij op de kop ligt), magnetometer (om te navigeren) én een USB- en vierpin-aansluiting om een eindeloze hoeveelheid apparaten aan te kunnen sluiten, zoals een Raspberry Pi, een Arduino of Little Bits-speelgoed.  

Ook buiten is de RVR goed te gebruiken Ook buiten is de RVR goed te gebruiken

Gebruik je hem voorlopig als op afstand bestuurbare unit dan kun je daar een afdekplaat overheen zetten, zodat er geen stof bij komt. Vergeleken met een gewone op afstand bestuurbare auto is de Sphero RVR wendbaar, maar vooral onverwoestbaar. Er zitten geen uitsteeksels op die makkelijk afbreken en omdat het niet de allersnelste unit is rijd je hem niet zomaar aan barrels. 

Leren programmeren

Het leren begint echter als je de Sphero Edu-app installeert. Het duurt even voor je er wegwijs in bent, maar daarna is er een wereld aan uitdagingen om mee aan de slag te gaan. De app werkt het lekkerste op een tablet. Soms moet je best een stukje lezen voor je aan de slag kunt gaan.

De programmeerinterface die er in zit is ook het meest overzichtelijk op een groter scherm. Om te beginnen kun je een programmaatje maken die na starten de robot wat voor en achteruit rijdt, de kleuren van de lichtjes verandert en een geluidje afspeelt. Maar al rap kun je de RVR opdracht geven om bijvoorbeeld op basis van waargenomen kleuren iets te doen.

Aansluitingen links, bij elk onderdeel staat vermeld wat het doet Aansluitingen links, bij elk onderdeel staat vermeld wat het doet

Er is een groot aantal 'lessen' en spelletjes die door Sphero zelf gemaakt zijn, maar ook een actieve community draagt bij. Zonder al te veel kennis kun je de Sphero bij een val of botsing een geluid laten maken bijvoorbeeld en met een paar lijntjes code voelt het al alsof je een karakter gecreëerd hebt.

Het fijnste is dat Sphero niet probeert je na die 300 euro nog meer geld uit de zak te kloppen met allerlei upgrades. Werkbladen kun je gratis downloaden, er is geen Plus-abonnement en het enige waar je op leeg zou kunnen lopen is als je allerlei hardware aan gaat schaffen om er op te schroeven. Maar dat is absoluut geen vereiste. Verbeterpunt zou de introductie tot het speelgoed kunnen zijn. Een plek waar je aan kunt geven wat je wilt doen of leren en daar stapsgewijs steeds meer van meekrijgen. Dat doet Lego met Boost bijvoorbeeld beter. Al is dat een veel beperkter stuk speelgoed. 

Schermen uit de app: oefeningen en programmeertab Schermen uit de app: oefeningen en programmeertab

Meegroeien met je kind

Het bijzondere aan de Sphero RVR is dat het een stuk speelgoed is dat echt kan meegroeien met je kind. Als ze jong zijn kunnen ze er gewoon mee rijden, ook buiten door de troep en heel erg lang vanwege de grote accu. Als ze ouder zijn kunnen ze er van alles over hacken en programmeren mee leren.

Vergeleken met de serieus duurdere DJI Robomaster S1 (500 euro) is het een veel flexibeler platform. Wat mij betreft is het daarmee een topcadeau, zelfs voor die 300 euro. 

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore