Oudere mensen bestolen

'Cyberbende' gericht op ouderen opgerold na 200 aangiften

06 juni 2020 12:32 Aangepast: 07 juni 2020 08:56
Beeld © iStock

In een groot onderzoek naar cybercrime met meer dan 200 aangiften door veelal oudere slachtoffers zijn vijf personen aangehouden. Ze zouden ruim 4 miljoen euro hebben buitgemaakt.

De vijf worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. Het gaat om twee mannen van 30 en 23 uit Veendam, een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum en een 21-jarige man uit Amersfoort.

De verdachten benaderden bewust oudere mensen, meldt het OM. Zij deden alsof ze medewerkers van de bank waren. Ze adviseerden de slachtoffers hun geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen.

Kluisrekeningen

"Omdat het overboeken van de geldbedragen de verdachten niet snel genoeg ging, kregen de slachtoffers het advies het programma Teamviewer te installeren", aldus het OM. Met die software hielpen de verdachten op afstand de mensen het geld over te boeken van hun bankrekeningen.

"Deze veelal ouderen dachten hun geld veilig onder te brengen op 'kluisrekeningen', maar in werkelijkheid kwam hun geld terecht op rekeningen van zogenoemde geldezels." De bedragen die zo werden gestolen, varieerden van 10.000 tot 100.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nando's vader werd kaalgeplukt door criminelen via truc: 'Hij is 27.500 euro kwijt'

Bij de doorzoekingen in woningen van een aantal verdachten werden grote geldbedragen, dure merkkleding en auto’s, sim-kaarten, telefoons en computers in beslag genomen.

Alle vijf zitten nu in voorarrest en moeten zich naar verwachting eind dit jaar voor de rechter verantwoorden. Het onderzoek is volgens het OM nog niet afgerond, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aantal meldingen WhatsApp-fraude blijft stijgen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van