FIFA Ultimate Team

'Kansspelautoriteit machteloos tegen lootboxes in FIFA-games'

06 juni 2020 12:05

Het lukt de Kansspelautoriteit nog altijd niet om de verrassingspakketjes in de voetbalgame FIFA te verbieden.

Gameproducent EA ziet het probleem niet, maar volgens de Kansspelautoriteit (KSA) vallen de FIFA Ultimate Team-pakketjes in de wet onder gokken.

In de FIFA-games worden de verrassingspakketjes - ook wel lootboxes - aangeboden tegen betaling met fictief geld of betaalde FIFA-punten. De inhoud ervan is altijd onbekend. De pakketjes zijn online te verkopen, waardoor de inhoud in geld is om te zetten. "We zien vooral problemen op het moment dat minderjarigen op die manier worden blootgesteld aan gokken", zegt de KSA tegen Reporter Radio

Lang juridisch gevecht

Toch lukt het de Kansspelautoriteit al jaren niet om de lootboxes te verbieden. "Als we tot de conclusie komen dat iets onder gokken valt, dan kunnen we een sanctie of boete opleggen. Maar is de producent het daar niet mee eens, dan krijg je een lang juridisch gevecht," aldus de KSA. De boete die de KSA kan opleggen kan maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kansspelautoriteit wil aanpassing zien in FIFA Ultimate Team'

1,5 miljard omzet in een jaar

De pakketjes zijn een gouden handel voor producent EA. In het afgelopen boekjaar werd er 1,5 miljard euro omzet mee geboekt. "We zijn het oneens met de visie van de Kansspelautoriteit en betreuren hun standpunt met betrekking tot lootboxes. Onze games zijn veilig, eerlijk en spelers moeten het spel kunnen spelen als onderdeel van een gezonde leefstijl", aldus EA.

In 2021 moet een nieuwe wet ingaan, de Wet Kansspelen op Afstand, waardoor bedrijven onder strikte voorwaarden legaal online gokspellen kunnen aanbieden in Nederland. 

Valve stopte er wel mee

Gamemaker Valve stopte in de populaire games Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 in Nederland wel met de verkoop van lootboxes, nadat de KSA met boetes had gedreigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Consolegiganten: Winkansen lootboxes vanaf 2020 openbaar

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van