Online oplichting

'Grote toename nepwebwinkels met fitnessartikelen'

06 juni 2020 11:04 Aangepast: 06 juni 2020 17:51

De politie ziet een forse toename van onlinefraude met fitnessartikelen en elektronica. Waar eerder tijdens de coronacrisis oplichters actief waren met het aanbieden van mondkapjes en handgels zijn het nu halters, loopbanden, trampolines of elektronica die ze op internet te koop zetten.

Dat stelt teamleider Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie in het AD. Volgens Van der Linden zijn de oplichters niet alleen actief op Marktplaats, maar richten ze hele webshops op.

Sinds april zijn bijna achthonderd aangiften binnengekomen van mensen die via valse webshops zijn opgelicht bij dergelijke artikelen. "Er is sprake van een explosieve toename van dit soort fraude", aldus Van der Linden. Omdat niet iedereen aangifte doet, zijn mogelijk nog veel meer mensen slachtoffer geworden.

Malafide webshops

De criminelen gebruiken domeinnamen die lijken op bonafide bedrijven, zoals fitbasic.nl, defitshop.nl of elektronicavoordeel.nl. Ook het aantal malafide webshops dat PlayStations, iPads en Dyson-stofzuigers beweert te verkopen, groeit hard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Malafide webshops met corona-producten offline gehaald

"Vorig jaar ontvingen we zo’n 7000 aangiften van oplichting via webshops", zegt Van der Linden in het AD. "Daarvan bleken er 3200 voorbarig: die aangiften werden ingetrokken, bijvoorbeeld omdat het product alsnog werd opgestuurd."

Rekening blokkeren

Als het LMIO meerdere aangiften over een webshop ontvangt, wordt er geprobeerd die site uit de lucht te halen. Ook vraagt het politieteam aan de bank de rekening te blokkeren. De malafide webwinkels maken echter vaak gebruik van stromannen die tegen een vergoeding hun bankrekening ter beschikking stellen.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore