Doorplaatsen mag niet zomaar

Instagram: 'Toestemming fotograaf nodig bij embedden foto'

05 juni 2020 15:26 Aangepast: 05 juni 2020 20:56
Beeld © Getty

Instagram biedt gebruikers die een Instagram-foto embedden op hun eigen website, geen licentie voor het plaatsen van die foto.

Dat zegt Instagram tegen Ars Technica, nadat een Amerikaanse rechter maandag geen uitspraak wilde doen in een zaak die een fotograaf had aangespannen tegen de site Newsweek. De zaak heeft betrekking op de VS, in Europa gelden andere regels. De site had een Instagram-foto van Elliot McGucken geëmbed op hun website.

Volgens McGucken is dat een auteursrechtenschending: de fotograaf had geen toestemming gegeven voor het plaatsen van de foto. Newsweek stelt dat het recht tot embedden is opgenomen in de voorwaarden van Instagram.

Vergelijkbare zaak viel andere kant op

De zaak leek helder: in april verloor een andere Amerikaanse fotograaf een zeer vergelijkbare zaak, waarbij de site Mashable een foto zonder toestemming had ingevoegd. De voorwaarden van Instagram zijn volgens de rechter in de nieuwe zaak echter niet duidelijk.

Instagram zegt nu tegen Ars Technica dat wie foto’s doorplaatst, zelf verantwoordelijk is voor het verkrijgen van toestemming van de fotograaf. “Onze voorwaarden bieden ons een sublicentie, maar die licentie geldt niet voor het embedden”, aldus Instagram. “Onze API-voorwaarden vragen van derde partijen om de benodigde rechten van betreffende rechthebbenden te verkrijgen.”

In de EU gelden andere regels, en geldt embedden niet als nieuwe openbaarmaking van een auteursrechelijk beschermd materiaal. Daardoor is er in Europa ook geen licentie nodig in een dergelijk geval. De verklaring van Instagram lijkt haaks te staan op de zaak uit april, waarbij de fotograaf verloor. De uitspraak in de lopende zaak volgt binnenkort.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van