Verder met nieuw vliegtuig

Bedrijf ex-Google-topman stopt met elektrisch watervliegtuig

05 juni 2020 12:44 Aangepast: 05 juni 2020 12:43
Beeld © Kitty Hawk

Het bedrijf Kitty Hawk, opgezet door Google-oprichter Larry Page, stopt met het maken van zijn elektrische watervliegtuigje. De startup richt zich nu alleen op een nieuw elektrisch vliegtui, dat verticaal opstijgt.

De Flyer is een éénpersoons elektrisch vliegtuigje dat sinds 2017 werd ontwikkeld, en in 2018 in uiteindelijke vorm werd onthuld. Doel was het maken van een vliegtuig dat makkelijk door leken bestuurd kon worden, “makkelijker dan het besturen van een fiets”, aldus Kitty Hawk. “Nu hebben we alles geleerd wat we konden van Flyer”, stelt ceo Sebastian Thrun.

“Zaken als het ontwerpen, testen en fabriceren van vliegtuigen en bovenal hoe mensen een verticaal opstijgend elektrisch vliegtuig ervaren”, aldus Thrun. Ruim 75 mensen hebben in de Flyer gevlogen, op één dag heeft Kitty Hawk 50 leken succesvol het vliegtuig laten besturen.

Nieuw elektrisch vliegtuig

Met de opgedane kennis richt Kitty Hawk zich nu op de ontwikkeling van de Heaviside. De Flyer kent een topsnelheid van 100 tot 160 kilometer per uur, de Heaviside heeft een kruissnelheid van 289 kilometer per uur.

Heaviside stijgt verticaal op, en is 100 keer stiller dan een helikopter; op 1500 voet is het geluidsniveau van de Heaviside 38 dB(A) tegenover de 60 dB(A) van een normale helikopter.

Het éénpersoons vliegtuig heeft een bereik van 160 kilometer kan over steden vliegen. Dat is het doel van Kitty Hawk: het verminderen van de verkeersdruk met kleine, stille vliegtuigen die simpel te besturen zijn.

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore