Coronacrisis

Horeca-reserveringen moeten corona-uitbraak in kaart brengen

04 juni 2020 20:46 Aangepast: 04 juni 2020 21:32
Beeld © iStock

Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil dat reserveringsgegevens uit de horeca worden gebruikt om mogelijke coronapatiënten op te sporen en te waarschuwen.

Deze informatie zou dan door de GGD worden gebruikt voor contactonderzoek, schrijft de minister in een kamerbrief

Is een geïnfecteerde persoon recent in een restaurant geweest, dan worden de reserveringsgegevens gebruikt om te ontdekken wie nog meer dezelfde locatie rond dezelfde tijd hebben bezocht. De GGD kan vervolgens iedereen met een mogelijke infectie benaderen en adviseren over vervolgstappen. 

Privacywet

De reserveringsdata kan niet zomaar door horeca-ondernemers aan de GGD worden overhandigd: klanten moeten eerst expliciet toestemming hiervoor geven, om zo te voldoen aan de privacywet. De minister gaat in gesprek met de sector om te zien hoe die toestemming het beste gevraagd kan worden.

Op het moment liggen er alleen plannen om horeca-reserveringen bij corona-onderzoek te gebruiken, maar de minister kijkt of reserveringsdata uit andere sectoren op vergelijkbare manier van pas kan komen.

Corona-app

Het datagebruik biedt een nieuwe manier om mogelijke coronapatiënten in kaart te brengen. De overheid werkt op het moment ook aan een smartphone-app die recente fysieke contacten in kaart brengt, zodat mogelijke zieken op vergelijkbare wijze geïnformeerd kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister wil corona-app voor zomervakantie af hebben

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore