'Dit brengt levens in gevaar'

NAVO hekelt cyberaanvallen op ziekenhuizen en onderzoekers

04 juni 2020 17:59 Aangepast: 04 juni 2020 18:09
Beeld © ANP

De NAVO veroordeelt cyberaanvallen tegen instellingen als ziekenhuizen, gezondheidsdiensten en onderzoeksinstituten die een cruciale rol spelen bij het bezweren van de coronapandemie.

De NAVO is vastberaden alle middelen in te zetten om zich te verdedigen en aanvallers af te schrikken, staat in een verklaring van de Noord-Atlantische Raad, het politieke bestuursorgaan van de NAVO.

"Deze betreurenswaardige aanvallen brengen de levens van onze burgers in gevaar in een tijd dat deze kritieke sectoren het meest nodig zijn", aldus de NAVO-landen. Zij herbevestigen dat een cyberaanval op een lidstaat kan worden gezien als een aanval op het hele bondgenootschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Cyberaanvallen op instellingen die coronavaccins maken'

Rusland, Iran en China

Landen als Rusland, Iran en China worden verantwoordelijk gehouden voor bijvoorbeeld hacks op universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Daarbij is geprobeerd onderzoek naar vaccins tegen Covid-19 te stelen. In de NAVO-verklaring worden geen daders of landen genoemd. Wel wordt verwezen naar "het zich ontwikkelende landschap van cyberdreigingen", waarin zowel staten als andere (door staten gesponsorde) spelers actief zijn.

"Internationaal recht is van toepassing in cyberspace en moet worden gerespecteerd", aldus de NAVO-landen. Alle staten hebben volgens de alliantie een belangrijke rol te vervullen bij het tegengaan van destabiliserende en kwaadaardige cyberactiviteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Iraanse staatshackers achter cyberaanval op WHO'

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore