Ddos-aanvallen

Man uit Veenendaal opgepakt na afpersing met serveraanvallen

04 juni 2020 17:17 Aangepast: 04 juni 2020 17:25
Beeld © iStock

De politie heeft een 24-jarige man uit Veenendaal aangehouden die ten minste negen mkb-bedrijven zou hebben afgeperst. Hij dreigde hun websites plat te leggen met ddos-aanvallen.

Bij zijn aanhouding op dinsdag vond de politie een automatisch vuurwapen. Zijn auto is in beslag genomen, meldt de politie.

De verdachte werkte vanuit zijn huis waar hij willekeurig bedrijven uitzocht. Die stuurde hij een dreigement. Ze moesten cryptovaluta overmaken, anders zou hij de website van het bedrijf platleggen. Om zijn afpersbericht kracht bij te zetten, voerde hij een korte ddos-aanval uit op de website van het bedrijf.

Bij een aantal bedrijven is de verdachte volgens de politie nog voor het verstrijken van de termijn overgegaan tot een grote ddos-aanval. Hierbij worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer, waardoor de servers kunnen bezwijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bestellingen op Thuisbezorgd mislukken door DDoS-aanval

Ten minste negen bedrijven uit Nederland zijn slachtoffer geworden van de Veenendaalse verdachte. Het onderzoek startte bij politie en Openbaar Ministerie in Noord-Nederland, nadat daar de eerste aangifte binnenkwam. Sommige websites van bedrijven zoals webshops en groothandels zijn meerdere uren uit de lucht geweest.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Man achter anti-DDoS-dienst liet zelf DDoS-aanval uitvoeren

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van