Elektrische auto's

Wie nu elektrische auto koopt kan subsidie aanvragen

04 juni 2020 09:49 Aangepast: 05 juni 2020 18:02

Particulieren die vanaf donderdag een elektrische auto kopen, komen in aanmerking voor een subsidie hierop.

Bij een nieuw model kunnen ze vanaf 1 juli 4000 euro bij de overheid aanvragen, met terugwerkende kracht, voor elektrische occasions gaat het om 2000 euro.

Hoewel elektrisch rijden al van de grond komt in de zakelijke wereld, wil het kabinet ook een brede groep particulieren verleiden elektrisch te gaan rijden, in de hoop de CO2-uitstoot van het wagenpark te verlagen.

De regeling, die overigens ook opgaat voor leaseauto's, werd in maart al aangekondigd. Per 1 juli moet het loket openen, maar voor auto's die vanaf 4 juni worden verkocht geldt al dat de koper subsidie kan aanvragen.

Tussen 12 en 45 duizend euro

De subsidie geldt voor auto's die tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn en op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een lijst met elektrische auto's online gezet (PDF) waarvan bekend is dat ze voor de subsidie in aanmerking komen. De goedkoopste Tesla valt momenteel buiten de subsidieregeling. Die Tesla Model 3 kost momenteel in Nederland 48.980 euro. Tesla wil niet reageren op de nieuwe regeling.

Minstens 3 jaar eigenaar blijven

De elektrische auto moet enkele jaren van dezelfde eigenaar blijven. Eigenaren die binnen drie jaar van auto veranderen moeten een deel van de subsidie terugbetalen.

Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie. De regeling loopt tot 2025.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: de betaalbare elektrische auto van SEAT

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Subsidie aankoop elektrische auto's is te beperkt'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van