Ga naar de inhoud
Data-rechten

'Digitale burgerrechten in coronatijd van groot belang'

Juist in deze tijden moeten de digitale burgerrechten worden gegarandeerd. Dat staat in een verklaring van vijftig steden wereldwijd, waaronder Amsterdam.

De 50 steden, waaronder naast Amsterdam ook New York en Barcelona, hebben richtlijnen uitgevaardigd waaraan ze zich beloven te houden.

Die houden onder meer in: steden moeten de data-rechten van inwoners respecteren, zoals anonimiteit, transparantie en zeggenschap over data. Ook moeten ze te allen tijde voorkomen dat ongelijkheid door de inzet van technologie wordt vergroot. De publieke gezondheid mag niet ten koste gaan van de mensenrechten.

'Gebalanceerde aanpak'

In deze tijd wordt er veel gebruikgemaakt van apps voor het traceren van contacten, voor videobellen, voor onderwijs op afstand, en apps die in de gaten houden waar mensen zich bevinden. Deze toepassingen mogen slechts worden gebruikt voor het publieke belang, zeggen de opstellers van de richtlijnen.

"Technologie is zelden het antwoord. Een gebalanceerde aanpak tussen traditionele en technologische middelen is gewenst", aldus de verklaring. 

Kritiek
Lees ook
Kritiek D66 en ChristenUnie op gebruik data zendmasten

"Corona laat zien dat we nog steeds moeten vechten voor zaken als internettoegang en democratische controle van technologie en datagebruik, die we eerder als vanzelfsprekend beschouwden. Wij als stadsbestuurders moeten zeker stellen dat ethische vragen, vrijheid, inclusie en gelijkheid zijn gegarandeerd", meldt de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad).

'Nederlandse
Lees ook
'Nederlandse corona-app wordt in juni getest'