Ga naar de inhoud
Corona

'Grote toename internetgebruik ouderen door coronacrisis'

Ouderen zijn door de coronacrisis veel meer gaan internetten. Een derde van de ouderen die voor de virusuitbraak niet op internet zaten zijn er alsnog gebruik van gaan maken. Senioren die al online waren, zijn vaak meer met internet gaan doen.

Dat blijkt uit een peiling van ouderenbond ANBO onder 4000 ouderen. Bijna de helft is vaker gaan videobellen, 20 procent maakt nu vaker contact met anderen via sociale media en 18 procent speelt online spellen.

"Door het coronavirus zijn veel ouderen aan huis gekluisterd en krijgen ze veel minder of geen bezoek. Om toch contact te kunnen onderhouden met hun kinderen en kleinkinderen, is een deel van die groep op internet gegaan", aldus ANBO-directeur Liane den Haan. De ANBO hielp ouderen telefonisch door bijvoorbeeld uitleg te geven over beeldbellen en het aanmaken van accounts op sociale media.

Bijna de helft van de ondervraagde ouderen zegt geen hulp te hebben gekregen van anderen bij het gebruik van internet of installeren van software. Een kwart kreeg hulp van kinderen of kleinkinderen en 8 procent van de buren of kennissen.

Smartphones niet populair

Van de ondervraagde ouderen gebruikt 90 procent dagelijks internet: iets meer dan de helft gebruikt daarvoor een computer, een kwart een tablet. Smartphonegebruik is minder populair: 21 procent zegt een smartphone te gebruiken.

Minder
Lees ook
Minder dan kwart 75-plussers heeft thuis geen internet
Videobellen
Kijk ook
Videobellen met vrienden en familie: welke apps moet je hebben?