Huawei

'Huawei verdoezelde relatie met omstreden bedrijf in Iran'

03 juni 2020 14:26 Aangepast: 03 juni 2020 14:30
Beeld © ANP

Het Chinese techbedrijf Huawei heeft een zakelijke relatie verdoezeld met een bedrijf dat verboden Amerikaanse apparatuur en technologie aan Iran probeerde te verkopen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van interne documenten van Huawei.

Huawei zei altijd dat het bedrijf in Iran, Skycom Tech, een afzonderlijke lokale zakenpartner was. Uit de documenten blijkt nu echter dat Huawei het bedrijf bestuurde en dat het gaat om een "onofficiële dochteronderneming". 

Miljoenen dollars

Zo beschrijft een van de documenten hoe Huawei begin 2013 de schijn probeert te wekken zich "los te maken" van Skycom uit bezorgdheid voor handelssancties tegen Iran. 

Huawei verving de managers van Skycom, sloot het Skycom-kantoor in de Iraanse hoofdstad Teheran en startte een ander bedrijf in Iran om tientallen miljoenen dollars aan Skycom-contracten over te nemen, schrijft Reuters.

Meng Wanzhou

Reuters verwacht dat de nieuwe onthullingen de rechtszaak kunnen ondersteunen die tegen financieel directeur Meng Wanzhou loopt. Zij werd eerder op verzoek van de VS in Canada opgepakt.

Huawei wordt in de Verenigde Staten verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Volgens de Canadese rechter zijn de misdaden die Meng volgens de Amerikanen heeft gepleegd, ook misdaden onder Canadese wetgeving. Die uitspraak maakt de weg vrij voor een hoorzitting over de uitlevering van Meng.

Sinds 2013 wordt er al bewijs verzameld tegen Meng. De Huawei-bestuurder zou onder meer gelogen hebben tegen bankbeambten van HSBC en zou voor zeker 100 miljoen dollar aan transacties hebben gedaan die in strijd zijn met Amerikaanse sancties.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van