Apple

'iOS 14 krijgt ingebouwde vertaler in browser Safari'

03 juni 2020 12:10 Aangepast: 17 juni 2020 10:49
Beeld © Getty

iOS 14 krijgt in webbrowser Safari een ingebouwde vertaalfunctie en ondersteuning voor de Apple Pencil.

iOS heeft nu al een beperkte vertaalfunctie in Siri, waarbij de slimme assistent woorden en zinnen in bepaalde talen kan vertalen. In het aanstaande iOS 14 wordt de vertaalfunctie sterk uitgebreid, meldt 9to5Mac. Browser Safari krijgt een ingebouwde vertaalfunctie, die zou lijken op de ingebouwde Google Translate-functie die Chrome al jaren heeft.

Gebruikers zouden pagina’s in voor hen onbekende talen automatisch kunnen laten vertalen. Ook kunnen pagina’s individueel worden vertaald met een nieuw knop in het functiemenu van Safari. Zonder de pagina opnieuw te laden zou er gewisseld kunnen worden tussen de originele tekst en de vertaling.

Werkt ook offline

De vertaalfunctie zou ook op andere plekken in iOS toegepast gaan worden. Zo zouden app-recensies in de App Store automatisch vertaald worden. Nu krijgen gebruikers nog enkel de recensies in hun eigen taal te zien, ook al zijn recensies in andere talen misschien beter beoordeeld door andere gebruikers.

De vertaling zou op de iPhone of iPad zelf gebeuren, met de Neural Engine. Dat onderdeel zit in iPhone-chips vanaf de iPhone X. De vertaalfunctie zou daarom ook zonder internetverbinding werken en er zou geen data naar Apple worden gestuurd.

Apple Pencil

Volgens 9to5Mac krijgt Safari ook ondersteuning voor de Apple Pencil. Met de pen zouden gebruikers niet alleen door pagina’s kunnen scrollen, maar ook tekenen en schrijven zou mogelijk zijn. Zo kunnen aantekeningen op een webpagina gemaakt kunnen worden. Nu moeten gebruikers daarvoor eerst een screenshot van die pagina nemen.

iOS 14 wordt naar verwachting gepresenteerd tijdens Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC, die start op 22 juni. Apple presenteert dan traditiegetrouw de nieuwe versies van al zijn softwareplatforms, dit jaar voor het eerst zonder publiek vanwege de coronacrisis.

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore