Trump versus socials

Ook na protesten: Facebook-ceo laat Trump-bericht staan

03 juni 2020 10:47
Beeld © Getty

Facebookbaas Mark Zuckerberg vindt nog steeds niet dat een omstreden bericht van president Trump verwijderd moet worden, nadat medewerkers protesteerden tegen het besluit.

Dat zei de topman in een online bijeenkomst van de techreus, waar The Verge opnames van heeft bemachtigd. Volgens Zuckerberg is er "best zorgvuldig" onderzoek gedaan naar Trump's berichten, maar zijn ze in lijn met de richtlijnen van het sociale netwerk.

President Trump plaatste recent meerdere berichten op Facebook die onder vuur kwamen te liggen. In één van deze posts zei hij dat "als winkels worden leeggeroofd, dat er geschoten zal worden". Daarmee verwees hij naar de rellen tijdens de grote protesten over de dood van de zwarte man George Floyd, die na een hardhandige arrestatie was overleden.

De uitspraak van Trump was haast identiek aan die van een politiechef in de jaren '60, die ook zei te gaan schieten bij rellen, waarna politie in zijn staat hardhandig te werk ging. Diezelfde chef zei later dat hij aantijgingen van politiegeweld niet erg vond.

Aanzetten tot geweld

Volgens critici zegt Trump met het Facebook-bericht aan tot nog meer geweld, terwijl politiemachten in het land zich al hard inzetten bij de protesten. De nationale garde is in meerdere steden al uitgerukt, terwijl Trump ook het leger dreigt te sturen.

Facebook-personeel zei teleurgesteld te zijn in het besluit de berichten niet te wissen of van een waarschuwing te voorzien. Een groep medewerkers legde een dag het werk neer uit protest, terwijl twee medewerkers ontslag namen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

'Niet met Trump eens'

Zuckerberg benadrukt het niet eens te zijn met het bericht van Trump, maar dat het de regels niet overtreeft. "Ik wist dat ik mijn persoonlijke mening moest loskoppelen van ons beleid. Van de principes van ons bedrijf." Volgens de topman vallen de berichten van Trump onder de vrijheid van meningsuiting.

Daarmee pakt Facebook het totaal anders dan Twitter, dat berichten van Trump recent van een speciale markering voorzag. Daarmee werden bezoekers gewaarschuwd dat de tweets aanzetten tot geweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mensenrechtenclubs: 'Facebookbaas begrijpt het niet'

'Voorkeursbehandeling'

Een Twitter-account dat exact hetzelfde als Trump tweette, werd binnen drie dagen geschorst wegens haatzaaierij. Daarmee wilde de maker aantonen dat het sociale netwerk de president een voorkeursbehandeling geeft.

Facebook trad recent wel op tegen accounts van rechts-extremisten en nep-antifa-accounts, die meteen door het bedrijf werden geschorst.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van