Privacy

Aanklacht tegen Google om verzamelen data tegen wil gebruikers

03 juni 2020 09:23 Aangepast: 03 juni 2020 10:50
Beeld © EPA

Google verzamelt dagelijks in het geniep miljarden beetjes data van internetgebruikers, ook als zij ervoor kozen de informatie niet te willen delen. Dat stellen drie consumenten die in de Verenigde Staten een procedure tegen de internetreus aanspannen.

De zaak werd ingediend bij de federale rechtbank van San Jose. De aanklagers eisen zeker 5 miljard dollar schadevergoeding van Google-moederbedrijf Alphabet.

Volgens de klacht zou Google de browsergeschiedenis van consumenten en andere gegevens verzamelen. Daarbij zou het bedrijf lak hebben aan de gekozen voorwaarden van consumenten om de privacy te waarborgen.

Chrome

Bij de Chrome-webbrowser van Google, maar ook andere tools van het techbedrijf, kan er voor gekozen worden om het verzamelen van gegevens uit te schakelen. Evengoed zou Google de gegevens ophalen. Daarmee wordt volgens de klagers inbreuk gemaakt op privacywetten.

Google zegt in een reactie de privacy van consumenten die daar voor kiezen te respecteren. De onderneming betwist de claim en belooft zich "krachtig" te zullen verdedigen.

Locatiegegevens

Eerder werd een klacht tegen Google, dat illegaal locatiegegevens van mobiele apps zou opslaan en gebruiken, door een federale rechter in Californië verworpen. Ook in Arizona loopt een zaak met die strekking.

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van