Grote daling

'Samsung en Huawei hardst geraakt op ingestorte smartphonemarkt'

02 juni 2020 17:47

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd 20 procent minder smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In totaal ging het in de eerste drie maanden van dit jaar om ruim 299 miljoen verkochte smartphones, meldt marktonderzoeker Gartner. In het eerste kwartaal van 2019 waren dat er bijna 375 miljoen.

Het gaat volgens Gartner om de grootste daling in smartphoneverkopen ooit, te wijten aan de coronacrisis. Winkels gingen dicht, consumenten hielden de hand op de knip en belangrijke Chinese fabrieken waren wekenlang gesloten.

Samsung en Huawei

Het hardst getroffen zijn Samsung en Huawei. Samsung zag zijn aantal verkochte toestellen dalen van 71 miljoen in het eerste kwartaal van 2019, naar 55 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor Huawei ging het om een daling van 58 miljoen naar 42 miljoen. Huawei had naast de pandemie ook nog te kampen met het handelsverbod met de VS, waardoor nieuwe toestellen van het Chinese bedrijf zonder Google-apps en Play Store geleverd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'iPhone 11 nu meest verkochte smartphone ter wereld'

Apple minder hard geraakt

Apple verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 40 miljoen iPhones, waar dat er een jaar geleden nog 44,5 miljoen waren. Ook een daling, maar niet zo hard als bij de andere twee grote smartphonemakers.

Xiaomi profiteert

Het Chinese Xiaomi profiteerde als enige, en zag zijn aantal verkochte toestellen licht groeien van 27,4 miljoen vorig jaar naar 27,8 miljoen dit jaar. Het Chinese Oppo zag wel een forse daling: van 29,5 miljoen vorig jaar naar een kleine 24 miljoen verkochte smartphones het afgelopen kwartaal.

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore