Datingapp

Grindr verwijdert filters op etniciteit na ophef

02 juni 2020 15:56 Aangepast: 02 juni 2020 16:00
Beeld © Getty Images

Homodatingapp Grindr verwijdert de mogelijkheid om profielen op etniciteit te filteren. Het bedrijf doet dat naar aanleiding van reacties op een tweet waarmee Grindr de Black Lives Matter-beweging wilde steunen. 

Jarenlang konden gebruikers op hun Grindr-profiel allerlei gegevens over zichzelf invullen. Niet alleen op voor de hand liggende zaken als leeftijd, maar ook lichaamsgewicht, lengte, voorkeuren in bed en etniciteit. In het zoekscherm kunnen potentiële matches daar vervolgens op gefilterd worden.

De app ligt al jaren onder vuur omdat een deel van de gebruikers zich negatief uitlaat over minderheden. "No blacks, no femmes, no Asians", staat er dan bijvoorbeeld in een profiel - ‘femmes’ staat voor homomannen die zich ‘vrouwelijk’ zouden gedragen. Tegelijkertijd wil Grindr een progressief imago handhaven en zegt het "zero tolerance te hebben voor racisme en haatdragende uitingen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mensen plaatsen massaal een zwarte foto op Instagram: #BlackOutTuesday

Steun aan Black Lives Matter

Onlangs tweette het bedrijf een steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging en het protest tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Omdat de app tegelijkertijd de optie biedt om zwarte mensen uit te sluiten in de zoekresultaten, werd daar boos op gereageerd.

Grindr verwijderde de tweet en plaatste een nieuwe, waarin het belooft donaties aan goede doelen te doen en het etniciteitsfilter te schrappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tinder en Grindr overtreden wet: verhandelen stiekem je data'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van