Social media

'Facebook heroverweegt beleid over gewelddadige taal politici'

02 juni 2020 12:41
Beeld © ANP

Facebook gaat zijn beleid over politici die over gewelddadig ingrijpen spreken heroverwegen. Dat gebeurt nadat Facebook-personeel in opstand kwam over een bericht van de Amerikaanse president Trump.

Dat zei Facebook-ceo Mark Zuckerberg vrijdag in een vergadering met zijn personeel, meldt The Verge op basis van een audio-opname van dat gesprek. Zuckerberg sprak met zijn personeel na onvrede over een gebrek aan ingrijpen na een Facebook-bericht van president Trump.

In dat bericht reageert Trump op de protesten in de VS met de woorden "Als het plunderen begint, begint ook het schieten". Hetzelfde bericht werd door Twitter wel aangepakt, en achter een waarschuwing voor het 'verheerlijken van geweld' geplaatst. De tweet is nog wel te bekijken, volgens Twitter is dat in het publieke belang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel Facebook kritisch op Zuckerberg na reactie Trump-bericht

'Mijn eerste reactie was walging'

Zuckerberg distantieerde zich van de opstelling van Twitter. "Ik denk niet dat Facebook, of internetplatformen in het algemeen, arbiters van de waarheid moeten zijn", zei de ceo daar eerder over. Tegenover zijn personeel lijkt Zuckerberg nu deels op die woorden terug te komen.

"Hoe we dit aanpakken is heel moeilijk", aldus Zuckerberg. "Mijn eerste reactie was walging. Dit is niet hoe we onze leiders willen zien in deze tijd. Dit is een moment dat vraagt om eenheid en kalmte en empathie voor de mensen die het zwaar hebben." 

Proces van weken

Het bericht van Trump overtreedt volgens het hoofd beleid niet de huidige regels Facebook. Het bedrijf gaat die regels nu heroverwegen, een proces dat enkele weken zal duren. Over de afweging het bericht onbelemmerd te laten staan, zei Zuckerberg dat "mensen moeten weten als de overheid van plan is geweld te gebruiken". 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

Welke stappen Facebook wil gaan nemen, is niet duidelijk. Zuckerberg is het nog steeds niet eens met de werkwijze van Twitter, waarbij een bericht achter een waarschuwing wordt geplaatst. "Als je echt gelooft dat een bericht mensen tot geweld zal drijven, dan moeten we dat zelfs achter een waarschuwing niet willen hebben", aldus de ceo. "Sommige mensen vinden het misschien fijn dat Twitter een stap heeft gezet, ook al ging die niet heel ver. Maar ik ben het persoonlijk niet eens met die stap."

Niet iedereen tevreden

Volgens Zuckerberg is Facebook bereid om berichten van Trump in het vervolg te verwijderen, als die inderdaad het beleid schenden. Volgens The Verge zouden sommige Facebook-werknemers tevreden zijn met die woorden, maar niet iedereen.

Verschillende hooggeplaatste medewerkers van Facebook hebben de afgelopen dagen hun ongenoegen geuit. Onder meer ontwerp-directeur van de nieuwsfeed van Facebook Ryan Freitas wil Zuckerberg van zijn ongelijk overtuigen. Volgens hem denken tientallen mensen binnen Facebook er net zo over. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebookbaas verdedigt niet-verwijderen posts Trump

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van