Privacy

Kritiek D66 en ChristenUnie op gebruik data zendmasten

02 juni 2020 09:33 Aangepast: 02 juni 2020 16:50

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie uiten kritiek op de noodwet om het RIVM te laten werken met zendmastdata om corona te bestrijden. Ook oppositiepartijen SP en GroenLinks hebben nog 'heel veel vragen' over het wetsvoorstel.

"Op dit moment zie ik niet in op basis waarvan dit nodig is", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven, tegen De Telegraaf.

De D66'er baalt ervan dat er steeds meer plannen zijn opgevoerd om te volgen waar groepen mensen heen gaan. Zo kwam er een Europees plan om telefoongegevens te delen, werkt het kabinet aan een corona-tracking-app en nu ligt er het plan om het RIVM inzicht te geven in telefoondata. De gegevens worden wel eerst geanonimiseerd en gebundeld. "Elke keer is het een voorstel dat niet overtuigend is", vindt Verhoeven. "Het lijkt bijna of het middel een doel op zich is geworden."

Volgens Verhoeven is de maatregel om locatiegegevens van telefoons te verzamelen 'heel ingrijpend'. "Dat komt in handen van de overheid. Ik vind dat een heel vervelende gedachte.”

'Zorgvuldig'

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) bracht de tijdelijke noodwet vrijdag naar buiten. Daarmee kan het kabinet telefoonproviders verplichten zendmastdata af te staan. Het RIVM wil via die geanonimiseerde gegevens bekijken hoe groepen mensen zich door het land verplaatsen.

Volgens Keijzer is er een ’heel zorgvuldige wet’ gemaakt die voldoet aan alle privacyregels. Het voordeel van de data zou zijn dat de verspreiding van het virus lokaal is te volgen. Toekomstige maatregelen zouden dan niet altijd meer voor heel Nederland hoeven gelden. 

Een jaar

De wet moet gaan gelden voor een jaar. Dat vindt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins te lang. Hij pleit voor drie maanden. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn wel voorstander. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

RIVM mag tijdelijk zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona

'Mensen controleren'

Oppositiepartij SP vraagt zich af wat het doel van de wet is. "Dat lijkt niet zozeer het volgen van het virus te zijn, maar vooral controleren of mensen zich aan coronarestricties houden", aldus SP-kamerlid Frank Futselaar in de Telegraaf.

GroenLinks heeft nog "heel veel vragen", zegt Kathalijne Buitenweg. Ze vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van de noodwet. "Welke conclusies kun je uit die gegevens trekken?" Ze maakt zich ook zorgen over de verzamelde data. "Ik ben niet zeker dat we dit kunnen steunen."

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens moet zich nog buigen over het voorstel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Nederlandse corona-app wordt in juni getest'

Geen Bright-video missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van