Proctorio

Amsterdamse studenten naar rechter om 'spionagesoftware'

31 mei 2020 20:04
Archieffoto Beeld © ANP

De studentenraad van de Universiteit van Amsterdam (UvA) spant een kort geding aan, omdat de universiteit het gebruik van speciale surveillancesoftware verplicht.

Dat meldt de raad in het universiteitsblad Folia.

De universiteit gebruikt sinds kort het programma Proctorio. Deze houdt de webcam en de toetsaanslagen van een student tijdens een toets in de gaten, om te controleren of ze bijvoorbeeld spieken. Volgens de universiteit een must, omdat veel toetsen door het coronavirus thuis afgelegd moeten worden.

Het gebruik van de software kan niet worden geweigerd, wat voor de studentenraad reden is om naar de rechter te stappen. Er zou studenten ook niet om toestemming worden gevraagd, terwijl hun privacy op het spel komt te staan. De vastgelegde informatie wordt namelijk ingezien door de examencommissie, mits er tekenen van sjoemelen zijn aangetroffen.

Petitie

De UvA-studenten zijn niet de eersten die kritisch zijn op het gebruik van Proctorio. Aan de Tilburg University werd een petitie gestart, waarin werd opgeroepen het gebruik van de software te staken. Die is inmiddels bijna vijfduizend keer getekend.

Volgens de studentenraad van de UvA moet er gekeken worden naar een mogelijk alternatief. Ze willen de zaak graag aanvechten tegenover de rechter, zodat ook andere universiteiten iets hebben aan het oordeel. "Als we hier achter gesloten deuren uitkomen is dat heel fijn, maar dan hebben alleen UvA-studenten er baat bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburgse studenten boos: universiteit wil ogen tracken

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van